'Geen censuur'

TikTok-baas: 'We zouden president China de deur wijzen'

19 november 2019 12:40 Aangepast: 19 november 2019 12:16
Beeld © AFP

De CEO van Bytedance, het bedrijf achter de populaire app TikTok, zou de Chinese president Xi Jinping de deur wijzen, als hij zou vragen om berichten op het sociale netwerk te censureren.

Bytedance-topman Alex Zhu werd in een interview met The New York Times gevraagd hoe hij met een censuurverzoek van de Chinese overheid zou omgaan. "Ik zou hem afwijzen", verzekerde hij al snel. Zelfs als Jinping het verzoek zelf maakt.

Critici zijn bang dat TikTok privégegevens kan lekken naar de Chinese overheid, omdat in dit land de app wordt gemaakt en beheerd. Chinese bedrijven worden vaker beschuldigd van een iets te nauwe band met de overheid.

"De data van TikTok-gebruikers wordt alleen gebruikt door TikTok, om de dienst voor TikTok-gebruikers te verbeteren", benadrukt Zhu. Van een samenwerking met de lokale overheid zou geen sprake zijn.

Eerdere censuur

TikTok kwam recent onder vuur te liggen, juist omdat het sociale netwerk politieke berichten censureerde. Dat blijkt uit interne documenten in handen van The Guardian. Volgens het sociale netwerk gebeurt dat niet langer.

Een nieuw Amerikaans wetsvoorstel is erop gericht om TikTok te verbieden om data van gebruikers in China op te slaan.

Grote concurrent Facebook

TikTok is in de afgelopen maanden gigantisch gegroeid, en wordt gezien als een grote concurrent voor Instagram, Twitter en Facebook. Dat laatste bedrijf begon daarom al snel met het testen van een TikTok-functie in de Instagram-app.  

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Volg Bright ook op TikTok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore