Privacy

Wetsvoorstel: verbod op opslag gebruikersdata in China

19 november 2019 11:33 Aangepast: 19 november 2019 11:35

Een Amerikaans wetsvoorstel verbiedt bedrijven om data van gebruikers in China op te slaan.

Het gaat om een voorstel van de Amerikaanse Republikeinse senator Josh Hawley, meldt Axios. De wet moet het illegaal maken voor Amerikaanse bedrijven of bedrijven met Amerikaanse gebruikers om de gegevens van die mensen op te slaan in China.

Rusland wordt tevens genoemd als een land waar zorgen over bestaan rond de Amerikaanse nationale veiligheid. “China en landen die op een zelfde manier de Amerikaanse nationale veiligheid bedreigen, nemen stappen om onze gevoelige data op te stofzuigen”, aldus het voorstel van de senator.

Minder data verzamelen

Hawley wil ook de opslag van encryptiesleutels in China nadrukkelijk verbieden, net als het verzamelen van meer data dan strikt noodzakelijk. De nieuwe regels moeten worden vastgelegd in de nieuwe National Security and Personal Data Protection Act.

De senator heeft al langer kritiek op bedrijven als Apple en Bytedance, de maker van de populaire video-app TikTok. Zo bewaart Apple sinds vorig jaar de iCloud-gegevens van Chinese gebruikers op Chinese servers. Apple bezit de encryptiesleutels, toch ziet Hawley de stap van Apple als een dreiging voor de nationale veiligheid.

Bedrijven lieten hoorzitting afweten

Hawley vreest verder dat de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance door China onder druk kan worden gezet om gebruikersdata te delen. TikTok ontkent dat.

Eerder deze maand hield de Amerikaanse senaat nog een hoorzitting over techbedrijven die banden met China zouden onderhouden. Apple en het bedrijf achter TikTok wilden toen niet komen getuigen op die hoorzitting. Senator Hawley vroeg zich toen af of die bedrijven iets te verbergen hadden. Er moet nog gestemd worden over het voorstel van Hawley.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore