MP4-bestanden

Facebook dicht groot beveiligingslek in WhatsApp

18 november 2019 16:45 Aangepast: 20 november 2019 09:03
Beeld © Getty

Facebook heeft een beveiligingslek in WhatsApp gedicht waardoor het mogelijk was om spionagesoftware op smartphones te installeren.

Dat blijkt uit een melding van WhatsApp-eigenaar Facebook. Door aanpassingen te maken in de metadata van een MP4-bestand, konden derden code laten draaien op een getroffen smartphone.

Ze hoefden het MP4-bestand alleen maar naar een bekend telefoonnummer te sturen. Zodra WhatsApp de metadata probeerde te lezen, kon de malafide code zijn werk doen. Zo zou spyware van een afstand te installeren zijn geweest op een smartphone. Daardoor zou een hacker bestanden kunnen lezen die in WhatsApp waren opgeslagen, zoals foto's en video's. 

In een verklaring aan The Next Web meldt Facebook dat het bedrijf geen reden heeft om te denken dat het lek daadwerkelijk misbruikt is. Het lek is in de nieuwste versies van WhatsApp van alle besturingssystemen opgelost.

Spionage

Onlangs kwam naar buiten dat een gat in de beveiliging van WhatsApp is misbruikt om hoge regerings- en legerfunctionarissen in meerdere landen te bespioneren. Het zou gaan om mensen uit minstens twintig landen. Door het lek zou het mogelijk zijn geweest om de telefoons over te nemen.

Facebook heeft onlangs het Israëlische bedrijf NSO aangeklaagd vanwege het maken van spionagesoftware die via WhatsApp op telefoons kon worden gezet.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore