Encryptie

'Interpol wil toegang tot versleutelde chatberichten'

18 november 2019 15:38 Aangepast: 18 november 2019 15:38
Minister Grapperhaus wil doorgaan met kroongetuigen.

De internationale politieorganisatie Interpol zou zich binnenkort gaan uitspreken tegen de verspreiding van krachtige encryptiemethoden.

Dat zeggen drie anonieme bronnen tegen Reuters. Eerder spraken minister Ferd Grapperhaus van Justitie en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië zich al samen uit tegen encryptie op berichtendiensten als WhatsApp.

Interpol bereidt een resolutie voor waarin het waarschuwt dat dergelijke encryptiemethoden het gemakkelijker maken om kinderporno te verspreiden. Het zou bovendien veel moeilijker zijn om kindermisbruik aan te pakken, omdat de schuldigen zich achter versleuteling kunnen verstoppen.

In de resolutie zou Interpol pleiten voor het ontwikkelen van een achterdeur in berichtenapps. Minister Grapperhaus vindt ook dat bedrijven zo'n backdoor moeten ontwikkelen, zei hij begin deze maand tegen Nieuwsuur. 

'Gevaarlijk voor onderdrukte groepen'

Appontwikkelaars hebben tot nu toe altijd geweigerd om een manier te ontwikkelen voor derden om toegang te krijgen tot versleutelde berichten. Ze wijzen er op dat zo'n speciale sleutel gemakkelijk in verkeerde handen kan vallen. 

Interpol wil met zijn resolutie vooral druk uitoefenen op techbedrijven, schrijft Reuters, maar zal niks afdwingen. Interpol omvat zo'n zestig landen, waaronder China en Rusland. 

Facebook wijst er in een reactie aan Reuters op dat de voorgestelde achterdeur ook activisten en leden van onderdrukte groepen in gevaar zou kunnen brengen. Facebook wil zijn Messenger-app binnenkort ook standaard van end-to-end versleuteling voorzien.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore