Tech

Amerikaanse ban op Huawei waarschijnlijk weer uitgesteld

16 november 2019 09:30 Aangepast: 16 november 2019 09:40
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Amerikaanse bedrijven mogen waarschijnlijk ook na maandag nog handel blijven drijven met de Chinese telecom- en techgigant Huawei. Volgens Amerikaanse media wordt een tijdelijke vergunning daarvoor opnieuw verlengd.

Die vergunning is nodig, omdat de Amerikaanse regering in mei Huawei op een zwarte lijst zette. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven in principe niet meer zonder toestemming van de overheid onderdelen en technologie aan het bedrijf verkopen.

Door een presidentieel decreet dat op dezelfde dag werd getekend werd ook het importeren van technologie van Huawei vrijwel onmogelijk.

Acute problemen voorkomen

De reden voor de ban op Huawei is dat het bedrijf ervan wordt verdacht nauw samen te werken met de Chinese overheid en dat de technologie gebruikt kan worden voor het bespioneren van Amerikanen.

Toch is de ban in feite nooit echt in werking getreden en het lijkt er dus op dat er weer uitstel komt, door het verlengen van een vergunning. Die werd voor het eerst afgegeven kort nadat de maatregelen waren aangekondigd, om al te grote acute problemen te voorkomen.

Vooral lokale telecombedrijven in de VS dreigden in de knel te komen, schrijft The New York Times, omdat zij voor het in stand houden van hun netwerk afhankelijk zijn van Huawei. Ook voor bedrijven die producten of goederen verkopen aan Huawei, is het uitstel prettig

Handelsoorlog

Hoewel de sancties tegen Huawei op papier slechts te maken hebben met de nationale veiligheid van de VS, zijn ze ook niet los te zien van het handelsconflict tussen de VS en China. Huawei is het paradepaardje van de Chinese economie en strategisch voor de Chinezen zeer belangrijk.

De aanhoudende dreiging van sancties voor Huawei, kan door de Amerikanen ook als drukmiddel gebruikt worden in de onderhandelingen met China over een nieuwe handelsdeal.

De afgelopen weken lijken de VS en China redelijk dichtbij een akkoord over de eerste fase van zo'n deal, en het uitstellen van de feitelijk ban op Huawei kan dan ook worden gezien als een teken van goede wil van de Amerikanen.

Afbouw heffingen

De handelsoorlog heeft er voor gezorgd dat er inmiddels importheffingen over en weer zijn ingevoerd op vrijwel alle goederen die verhandeld worden tussen de twee grootmachten. Wel bestaat er nu goede hoop dat die gedeeltelijk afgebouwd gaan worden, in aanloop naar een fase 1-handelsdeal.

Trump zei eerder dat zo'n deal er voor gaat zorgen dat de Chinezen meer landbouwgoederen gaan importeren uit de VS en dat China het intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven beter gaat beschermen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore