Apple Pay

Duitsland: NFC-chip iPhone moet open voor andere betaaldiensten

15 november 2019 12:54
Beeld © ING

De Duitse regering wil dat Apple de NFC-chip op zijn iPhones openstelt voor andere betaaldiensten. Nu is de chip exclusief voor Apple Pay.

Op Android-toestellen kan de NFC-chip zowel worden gebruikt voor het door Google ontwikkelde Google Pay, als door apps van banken zelf. Zo'n situatie wil de overheid van Duitsland ook voor iPhones, meldt het Handelsblatt.

De Duitse Bondsdag heeft een wetsvoorstel aangenomen dat Apple zou dwingen om de NFC-chip van zijn iPhone open te stellen voor concurrerende betaaldiensten. Nu moeten banken afspraken met Apple maken en het bedrijf een bepaald bedrag betalen, om hun klanten contactloos met Apple Pay te laten betalen via iPhone of Apple Watch.

Oneerlijk voordeel

Apple heeft daarmee een oneerlijk concurrentievoordeel, vindt de Duitse regering. Apple reageert verbaasd op het wetsvoorstel. "We vrezen dat de regeling de gebruiksvriendelijkheid van betalen ondermijnt en de privacy rond gevoelige financiële informatie van klanten in gevaar brengt", reageert het bedrijf. Apple zegt met de Duitse regering in gesprek te willen.

Een woordvoerder van regeringspartij SPD spreekt van een lobby van Apple. "We laten ons niet intimideren door internationale bedrijven", aldus de woordvoerder. Oppositiepartij FPD belooft dat de wet niet afgezwakt zal worden, of via de achterdeur weer wordt afgeschaft.

NFC iets verder open in iOS 13

Apple heeft zijn NFC-chip met iOS 13 al iets verder opengesteld dan voorheen. Zo kunnen Nederlanders sinds kort hun paspoort of rijbewijs scannen met de DidiD-app, om zo meer overheidszaken digitaal te kunnen regelen.

Apple Pay in Nederland

Er zijn een aantal verschillen tussen Apple Pay en directe NFC-betaalmethoden van banken. Zo is er bij Apple Pay geen betaallimiet en bij NFC-betalen via bankenapps op Android wel, bij betalingen boven de 50 euro moet de pincode worden ingevoerd. Dat geldt ook voor Google Pay, maar die dienst is in Nederland vooralsnog niet beschikbaar.

Apple Pay is in Nederland inmiddels bij de drie grote banken ING, ABN Amro en Rabobank beschikbaar. ING zei kort na de introductie van Apple Pay in Nederland tegen de website iCulture dat er in een week tijd meer klanten contactloos via Apple Pay hadden betaald, dan via Android in vier jaar tijd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore