Ga naar de inhoud
Robot

Deze robothond klimt zelfstandig een ladder op

Japanse wetenschappers trainden een robotviervoeter met kunstmatige intelligentie om een ladder op te klimmen.

Japanse wetenschappers hebben een robotviervoeter met een neural netwerk getraind om zelfstandig een kleine ladder zonder handrails op te klimmen om zich vervolgens op een horizontaal platform te trekken. 

De 7 kilogram wegende robotviervoeter bestaat uit een viertal robotpoten met grijpers, een hoofd en een lijf met verschillende sensoren, een Intel NUC-computer als brein en tweede Arduino-brein om signalen van de sensoren te verwerken.

De robotviervoeter kan verticaal ladders klimmen dankzij de unieke grijpervoeten die vergelijkbaar met een mens of een aap ieder een robotduim hebben, zodat ze de sporten van de ladders kunnen grijpen. 

In de video is goed te zien dat de overgang van de ladder naar het horizontale platform een forse uitdaging is voor de robotviervoeter. De motoriek oogt echter wel natuurlijk, alsof het een mens is die zich zelf van een verticale ladder naar een plat dak tilt. De robotviervoeter heeft deze bewegingen geleerd met behulp van kunstmatige intelligentie. 

Het klimmen ging in de eerste instantie niet van een leien dakje. Pas na vijf pogingen lukte het de robot om zelfstandig de ladder te beklimmen. Volgens de wetenschappers lag dat niet aan het leerproces maar aan de robotpoten die niet krachtig genoeg bleken. In volgende versies van de robot lossen ze dat op. De wetenschappers willen ook robotviervoeters bouwen die zonder training verticale ladders kunnen klimmen.

Robotviervoeter
Lees ook
Robotviervoeter Spot is nu te koop
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl