Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Netflix past docu aan na klacht Poolse premier

15 november 2019 08:40

Een aantal passages uit documentaire The Devil Next Door krijgt een update die duidelijker moet maken dat Polen niet verantwoordelijk was voor de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft Netflix toegezegd na klachten van onder meer de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

De docu gaat over het proces tegen John Demjanjuk, en de vraag of hij de Oekraïense kampbeul Iwan de Verschrikkelijke was. In de serie worden landkaarten getoond die de indruk wekken dat Polen in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor concentratiekampen en de misdaden die daar werden gepleegd. Op dat moment was Polen bezet door Duitsland.

Zeer schadelijk

Morawiecki schreef afgelopen weekend een brief aan Netflixbaas Reed Hastings en lichtte die keuze maandag toe op Facebook. "Misschien waren het voor de makers van de documentaire onbelangrijke fouten, maar voor Polen zijn die zeer schadelijk. Het is dan onze taak om resoluut te reageren."

Netflix liet donderdag weten de beelden te zullen aanpassen. "Om onze abonnees beter te informeren over de zaken die in de documentaire worden besproken en om misverstanden te voorkomen, zal er de komende dagen tekst worden toegevoegd aan de kaarten in de serie", aldus het bedrijf tegenover The Wrap.

"Dit zal duidelijker maken dat de concentratiekampen in Polen werden gebouwd en gerund door Nazi-Duitsland, dat het land was binnengevallen en het van 1939 tot 1945 heeft bezet." Wel kan het volgens Netflix nog enkele dagen duren voordat de nieuwe versie van de docuserie overal online staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Netflix kondigt eerste Nederlands-Belgische film aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore