Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
E-mtb

Onderzoek: elektrisch mountainbiken is bijna net zo inspannend

01 januari 2020 15:43 Aangepast: 02 januari 2020 11:26

Ondanks dat elektrisch mountainbiken niet als inspannend wordt ervaren, blijkt uit onderzoek dat fietsen op een e-mtb fysiek bijna net zo intensief is als normaal mountainbiken.

Vorig jaar testte ik mijn eerste elektrische mountainbike. In de comments onder de video werd nogal eens gesuggereerd dat je met trapondersteuning op een elektrische mountainbike de boel aan het belazeren bent. Lees maar mee:

"Is het nou niet juist bij mountainbiken de bedoeling om zelf veel te werken?!?! DAT HEET SPORTEN!..."

"Om heel eerlijk te zijn begrijp ik het hele idee van een elektrische mountainbike niet. Ik bedoel, een mountainbike is toch doorgaans een uitgelezen vervoersmiddel voor de sportievelingen onder ons die zelf flink door willen trappen..."

"In Nederland beetje nutteloos. Ik wil beetje in vorm blijven dus zweten is niet erg ..."

Mijn persoonlijke ervaring is dat het tegendeel waar is. Na een ritje op de e-mtb over een parcours door de bossen zat mijn hart in mijn keel van de inspanning, ondanks dat ik door de elektrische motor ondersteund werd. Maar een dergelijk anekdote zegt natuurlijk niets. Ik zou namelijk een hele slecht conditie kunnen hebben, hoewel een recent onderzoek door een sportarts het tegendeel aantoonde. 

Onderzoek met hartslagmeters

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek bevestigt mijn ervaring. Het resultaat toont namelijk aan dat de hartslag van mountainbikers op een e-mtb op hetzelfde parcours van net geen 9 kilometer inclusief een reeks klimmen nog geen 10 slagen per minuut lager lag dan als ze dat traject op een gewone mountainbike reden. De gemiddelde hartslag van de groep rijders met een gemiddelde leeftijd van zo'n 38 jaar lag op 154,8 slagen per minuut op een gewone mtb en op 144,9 voor de elektrische mtb. 

Het verschil van net geen 10 slagen is niet groot. Op de e-mtb zaten de rijders op 93,6 procent van de gemiddelde hartslag op een gewone mountainbike.

Trappen is maar deel van de inspanning

Het toont aan dat trappen alleen slechts een deel van de inspanning is. Dat is ook wel logisch. Mountainbiken over ruig terrein vraagt om balans waarbij het lichaam vrijwel alle spieren zal aanspreken. Zelfs zonder trappen is de mountainbiker voortdurend met zijn lichaam in beweging.

Dat geldt ook voor gemotoriseerde sporten, zoals Enduro rijden, oftewel terrein rijden met een motorfiets. Dat is extreem inspannend, ondanks de hulp van een motor. Ook downhill mountainbiken waarbij de rijder relatief weinig met zijn benen trapt, vergt om dezelfde redenen een goede conditie.

Het meest fascinerende aan het onderzoek is dat de participanten het elektrische mountainbiken veelal niet als een workout beschouwden, terwijl de hartslagmeters aantoonden dat zij wel degelijk in de hogere inspanningszones aan het fietsen waren.

Daarmee zou elektrisch mountainbiken weleens een goede manier kunnen zijn om de matige conditie van de zittende individuen op een wat plezierigere manier zonder de pijn van inspanning te verbeteren. Of zoals The Verge het zegt: "Sporten zonder dat het voelt als sporten ziet er uit als een enorme doorbraak". 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore