3D-shooters

'3D-geprinte wapens delen toch in VS verboden'

13 november 2019 13:28 Aangepast: 13 november 2019 14:05

Het is in de Verenigde Staten toch niet toegestaan om bestanden voor 3D-printers te delen waarmee wapens gemaakt kunnen worden. Dat oordeelt een rechter deze week.

Daarmee noemt de rechter een recent besluit van de regering-Trump ook "onwettig". Die regering nam zich afgelopen zomer voor om het 3D-printen van wapens toe te staan.

Er wordt al jaren gestreden over de wetgeving van 3D-geprinte wapens in de Verenigde Staten. Het conflict begon toen wapenmaker Defense Distributed in 2013 beweerde het eerste wapen te hebben gemaakt dat volledig uit de 3D-printer kwam.

De overheid verbood de verspreiding van 3D-bestanden van wapens toen Obama nog in het Witte Huis zat. Het verbod werd afgelopen jaar teruggedraaid na een rechtszaak. De rechter dacht toen dat een verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Internationale veiligheid

In een hoger beroep is dit oordeel nu tenietgedaan. Volgens de hogere rechter zijn de 3D-geprinte wapens lastig te detecteren, waardoor de verspreiding hiervan de internationale veiligheid belemmert. 

De wapens bestaan vooral uit plastic, waardoor metaaldetectoren niet altijd afgaan. Daarnaast kan iemand ongewapend op reis gaan en een pistool op zijn bestemming afdrukken, om zo de autoriteiten te vermijden.

Het oordeel werd voor de zaak startte gemaakt, wat betekent dat er geen formele zitting zal volgen. Defense Distributed zegt in beroep te gaan tegen het oordeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: wapens 3D-printen strafbaar in Nederland

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brit de cel in om pistool uit 3D-printer

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore