Duffe fout

Opgerekte Simpsons-afleveringen op Disney+ verpesten grapjes

13 november 2019 09:39 Aangepast: 13 november 2019 10:30

Vroege afleveringen van The Simpsons zijn op de nieuwe streamingdienst Disney+ verknipt en opgerekt, zodat ze op moderne breedbeeldschermen passen. Hierdoor worden regelmatig grapjes in de serie verpest.

Alle dertig seizoenen van The Simpsons zijn te zien op Disney+. Daartussen staan ook de eerste seizoenen, die nog werden gemaakt voor oude televisies met een 4:3-beeldverhouding. Om te voorkomen dat er zwarte balken aan de zijkanten van je scherm staan, zijn de boven- en onderkant soms weggesneden om afleveringen beeldvullend te maken.

Hierdoor raakt soms de clou van een grap verloren, merkte Twitter-gebruiker Tristan Cooper op. In onderstaand shot zie je bijvoorbeeld hoe het biermerk Duff en zijn light-variant uit dezelfde buis komen, wat in de breedbeeldversie niet meer duidelijk is.

Sommige shots zijn ook opgerekt, waardoor bijvoorbeeld Barts hoofd soms veel dikker is. Daarnaast is de resolutie van oude aflevering digitaal vergroot en lijkt het alsof er een soort waslaag over afleveringen zit.

Het is niet voor het eerst dat een streamingdienst de mist in gaat met The Simpsons: het Amerikaanse FXX bood eerst ook alleen de breedbeeldafleveringen aan. Vermoedelijk zijn dit dezelfde afleveringen die nu op Disney+ staan.

Bij FXX werd na veel geklaag een optie toegevoegd om de originele beeldverhouding te hanteren. Het is afwachten of Disney dit voorbeeld zal volgen.

Lancering met serverproblemen

Disney+ ging dinsdag officieel van start, nadat de videodienst de eerste twee maanden al gratis in Nederland was te proberen. Bij de lancering dinsdag kreeg Disney+ veel nieuwe films en series, waaronder The Simpsons. De start van de streamingdienst ging niet vlekkeloos: Disney+ kampte de eerste uren met serverproblemen door de grote toeloop.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Disney+ is live: deze nieuwe films en series kun je nu kijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore