Oordeel

Douane VS mag niet zomaar je smartphone doorzoeken

13 november 2019 09:03 Aangepast: 15 november 2019 10:52

De Amerikaanse douane mag niet meer zomaar je smartphone of laptop doorzoeken. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald.

De zaak werd aangespannen door elf reizigers, van wie tien in de Verenigde Staten wonen. De reizigers stelden dat hun apparatuur onrechtmatig door de douane is doorzocht toen ze op reis waren. 

Bij de doorzoekingen kreeg de douane gevoelige informatie te zien, zoals vertrouwelijke gesprekken tussen een advocaat en cliënt. Dat terwijl de personen in kwestie niet werden verdacht van een misdaad.

De Amerikaanse douane doorzoekt steeds vaker gegevens van reizigers. In 2018 werden 33.000 apparaten doorzocht, waaronder smartphones en laptops. Dat is het viervoudige van het aantal dat in 2015 werd bekeken. De VS vraagt reizigers sinds kort naar hun accounts op sociale media, zodat die vooraf onderzocht kunnen worden.

Amerikaanse grondwet

Volgens de Amerikaanse overheid doen de apparaatdoorzoekingen "nagenoeg geen kwaad", maar de rechter is het daar niet mee eens. Volgens haar moet de privacy van reizigers beter worden beschermd. 

Overheidsinstanties in de VS mogen bezittingen van een burger alleen onderzoeken als deze persoon verdacht wordt van een misdaad. Dat staat vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Voor douanes worden uitzonderingen gemaakt, maar volgens de rechter zijn deze uitzonderingen "niet zonder beperkingen". 

De douane heeft niet gereageerd op het vonnis. Het is ook niet bekend of er een beroepszaak zal volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizen naar de VS? Douane vraagt je Facebook-account

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore