Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
5G onveilig

Onderzoekers vinden nieuwe kwetsbaarheden in 5G

12 november 2019 20:00 Aangepast: 13 november 2019 09:07
Beeld © Getty Images

Onderzoekers hebben verschillende nieuwe kwetsbaarheden in 5G-technologie ontdekt, waardoor gebruikers zijn te volgen of paniek is te veroorzaken.

We kennen 5G voornamelijk als een snellere versie van 4G, maar mogelijk is deze nieuwe technologie een stuk onveiliger dan gedacht. Onderzoekers van Purdue-university en de Universiteit van Iowa hebben elf nieuwe kwetsbaarheden ontdekt.

Door deze kwetsbaarheden zou de locatie van de gebruiker makkelijk bijgehouden kunnen worden. Tevens kunnen noodmeldingen worden nagedaan, met mogelijk paniek tot gevolg. Ook zouden gebruikers onopgemerkt van het netwerk afgesloten kunnen worden. 

GSM Association

De onderzoekers stellen dat menig van deze kwetsbaarheden ook binnen 4G-netwerken spelen. Omdat de kwetsbaarheden makkelijk te misbruiken zijn, publiceren de onderzoekers hun middelen niet publiekelijk. Wel wordt het gedeeld met de GSM Association, de belangenorganisatie van providers.

Een woordvoerder van de GSM Association stelt tegenover TechCrunch dat de gevonden kwetsbaarheden in de praktijk nauwelijks impact zullen hebben.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ervaar als eerste in Nederland 5G-internet tijdens Bright Day

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore