Pijnbestrijding

'Virtuele wandeling op Antarctica vermindert brandende pijn'

12 november 2019 16:20 Aangepast: 12 november 2019 17:36

Een virtuele wandeling op Antarctica, over de Noordpool of in een ander koud gebied kan brandende pijngevoelens verminderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Imperial College in London. De koude gebieden in virtual reality leiden de hersenen af en zouden ook pijnbestrijdingsgebieden van het lichaam activeren.

Bij het onderzoek werden de benen van deelnemers ingesmeerd met een speciale zalf die een brandende pijn veroorzaakt. Vervolgens moesten ze hun pijngevoel een cijfer tussen de één en honderd geven.

De deelnemers kregen hierna een virtualrealitybril op. Hiermee werden 3D-omgevingen van Antarctica, ijsbergen, koude oceanen en andere ijslandschappen getoond. Een tweede groep moest naar beelden van koude locaties op een beeldscherm kijken.

Minder last

De virtualrealitytesters zeiden dat hun pijnscore afnam nadat ze een tijd de bril hadden gedragen. Hetzelfde gold niet voor de beeldschermkijkers, die achteraf nog net zoveel last hadden.

"Ons onderzoek laat zien dat virtual reality de processen van de hersenen kan verstoren", concludeert één van de onderzoekers. "De verstoorde gebieden bestrijden de pijn die we als mensen voelen."

Het team gaat nog nader onderzoek doen naar pijnbestrijding met virtual reality. Als de resultaten hiervan net zo positief zijn, willen ze mogelijk een alternatieve pijntherapie ontwikkelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore