Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Project Nightingale

Geheim Google-project verzamelt medische data miljoenen mensen

11 november 2019 21:06 Aangepast: 11 november 2019 21:24
Beeld © iStock

Google zou in het geheim samenwerken met een grote zorgverleningsgroep om de privégegevens van miljoenen Amerikanen te verzamelen.

Project Nightingale is een overeenkomst om de gegevens van Amerikanen uit 21 staten te verzamelen, vertellen anonieme bronnen aan The Wall Street Journal. Een woordvoerder van Google zegt dat het initiatief in lijn is met de wet.

De techgigant zou onder andere andere resultaten van ziekenhuislabs in handen hebben, met daarnaast diagnoses van doktoren en ziekenhuisdocumenten. Deze informatie kan worden gekoppeld aan de namen en geboortedata van patiënten om een medisch rapport samen te stellen.

Het initiatief werd volgens de bronnen afgelopen jaar gestart met Ascension, de op één na grootste zorgverlener in de Verenigde Staten. Sinds deze zomer worden er steeds meer gegevens met Google gedeeld.

Patiënten niet op de hoogte

Inmiddels zouden meer dan 150 Google-medewerkers toegang hebben gehad tot de medische informatie. Zowel patiënten als doktoren lijken niet te zijn ingelicht over de datadeling.

De onthulling komt vlak nadat Google de overname van wearablemaker Fitbit heeft bekendgemaakt. Dit bedrijf heeft activiteitsdata van miljoenen gebruikers in handen, die volgens Google nooit worden verkocht of voor reclame worden gebruikt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore