Tech

Uitstel van betaling voor Dynasource, de 'Airbnb van de it-sector'

11 november 2019 13:37 Aangepast: 11 november 2019 16:34
Directeur Marc Duijndam van Dynasource haalde te weinig geld op.

De Amsterdamse it-bemiddelaar Dynasource wilde uitgroeien tot de Airbnb of de Tripadvisor van de automatiseringssector, maar heeft wegens geldgebrek uitstel van betaling moeten aanvragen. Dat zegt de kersverse directeur Marc Duijndam tegen RTL Z.

Volgens Duijndam (ex-Funda) moest het bedrijf surseance aanvragen, omdat het succes te lang op zich liet wachten. "Daarom is de strategie aangepast. Maar wij hebben niet genoeg geld kunnen ophalen bij nieuwe financiers en zittende aandeelhouders om die strategie tot eind volgend jaar te kunnen uitvoeren."

Uitstel van betaling leidt in de meeste gevallen tot faillissement.

Airbnb

Dynasource werd in 2013 opgericht door it-ondernemers Peter-Robin Mijderwijk en Richard Bross. Het bedrijf verzamelde data en ontwikkelde een website, waarmee klanten automatiseringsbedrijven en freelancers kunnen selecteren voor het uitvoeren van it-projecten.

Volgens het bedrijf zouden daardoor veel minder projecten mislukken. In marketingcampagnes presenteert Dynasource zich als de Tripadvisor of de Airbnb van de automatiseringsindustrie. "Wij willen de it-industrie transparant maken", aldus Duijndam.

Schatrijke investeerders

Op het eerste gezicht had de Amsterdamse startup de wind in de zeilen. Het bedrijf haalde geld op bij de investeringsmaatschappij Walvis van de schatrijke ondernemer John Fentener van Vlissingen en NPM Capital, in handen van diens familie.

En afgelopen zomer kondigde Dynasource trots aan enkele grote namen te hebben aangetrokken. Duijndam, eerder topman van makelaarssite Funda, werd directeur. De raad van commissarissen werd versterkt met Ruud Hendriks, oud-bestuurder van Endemol en oprichter van Startupbootcamp.

"Beide benoemingen voegen ondernemerservaring toe om de wereldwijde ambities van Dynasource te ondersteunen", meldde het bedrijf destijds.  

Geld ontbreekt

Nu blijkt dus dat het geld ontbreekt om die ambities te kunnen waarmaken. Volgens Duijndam wilden de bestaande aandeelhouders alleen geld bijstorten als er ook kapitaal van nieuwe investeerders binnenkwam. "Maar helaas hebben wij niet voldoende kunnen ophalen."

Uit de meest recente jaarrekening die het bedrijf deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de financiële situatie een jaar geleden al nijpend was.

Toch had het bedrijf destijds vertrouwen in de toekomst, omdat de aandeelhouders 6 miljoen euro hadden toegezegd. Ook zou een contract met een nieuwe klant in 2019 een aanzienlijke omzetstroom moeten opleveren.

Onvrede bij oprichter

Naast de surseance blijkt er rond Dynasource ook een rechtszaak te lopen. Mede-oprichter Mijderwijk eist bij de Ondernemingskamer een onderzoek naar de gang van zaken bij het bedrijf.

Volgens Duijndam is de oprichter begin dit jaar vertrokken als bestuurder. "Daarbij is onvrede ontstaan, waardoor hij die procedure is gestart." Mijderwijk was vandaag onbereikbaar, zijn advocaat wil geen toelichting geven.

Duijndam zegt er de komende week met bewindvoerder Ton Tekstra 'alles aan te doen om alsnog met Dynasource verder te kunnen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van