Omstreden uitspraak

Uber-ceo vergelijkt moord op Khashoggi met auto-ongeluk

11 november 2019 10:26
Ceo Dara Khosrowshahi van Uber. Beeld © AFP

De ceo van Uber noemt de moord op de Saoedi-Arabische journalist Jamal Khashoggi een fout die vergelijkbaar is met het fatale auto-ongeluk van een zelfrijdende Uber-auto.

Uber-ceo Dara Khosrowshahi noemt de moord in gesprek met Axios "een ernstige fout" van de Saoedische regering. Hij vergeleek de gewelddadige moord op de journalist met het fatale ongeluk met een zelfrijdende Uber-wagen, begin 2018. 

De uitspraak van Uber-ceo Khosrowshahi is opvallend, omdat Saoedi-Arabië een belangrijke aandeelhouder van het taxibedrijf is. De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman heeft miljarden dollars in Uber geïnvesteerd. Ook zit de voorzitter van het Saoedische investeringsfonds in het bestuur van Uber. 

'We maken zelf ook fouten'

De regering van Saoedi-Arabië wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Khashoggi. De ceo van Uber werd gevraagd of het in dat licht wel te verantwoorden is dat de Saoedische voorzitter in het Uber-bestuur zit. 

Khosrowshahi noemde de moord daarop een fout. "We hebben zelf ook fouten gemaakt", zei de ceo, verwijzend naar het fatale ongeluk. "Mensen maken fouten, dat betekent niet dat ze daar nooit voor vergeven moeten worden." 

Ceo kwam op uitspraak terug

Een auto van Uber-reed in maart 2018 een plots overstekende voetganger aan, met fatale gevolgen. Journalist Khashoggi verdween op 2 oktober 2018 nadat hij het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel was binnengegaan. Later bleek dat de journalist was vermoord, in stukken was gezaagd en naar buiten was gesmokkeld.

Khosrowshahi kwam na publicatie van het interview terug op zijn uitspraak. "Ik zei iets op dat moment waar ik niet in geloof. Als het gaat om Jamal Khashoggi, is zijn moord verwerpelijk en zou niet vergeten of geëxcuseerd moeten worden", aldus Khosrowshahi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zelfrijdende Uber-auto's hadden meer ongelukken voor fatale crash

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google-zuster: 'Hype rond zelfrijdende auto is overtrokken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore