Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Google-software voor kartonnen VR-brillen opensource

07 november 2019 19:17

Google trok in oktober de stekker uit hun Daydream-VR-brillen. Nu maakt de techgigant alle softwarecode van het Cardboard VR- project opensource en toegankelijk voor iedereen.

Google had overigens de specificaties voor het zelf maken van de kartonnen bril voor iedereen eerder al toegankelijk gemaakt, maar nu is ook de bijbehorende software voor de ontwikkeling van VR-apps op smartphones opensource beschikbaar.

Google zegt dat ze die software niet verder ontwikkelen maar wel nieuwe functies aan het opensource project zullen toevoegen. Welke functies dat zijn, is niet bekend. 

Kartonnen bril

Google Cardboard werd zo'n vijf jaar geleden door de zoekgigant geïntroduceerd. Door je smartphone in een kartonnen bril te schuiven, kon je op goedkope wijze virtual reality uitproberen.

Voor velen was dat de manier waarop ze virtual reality voor het eerst uitprobeerden. Google claimt dat er 15 miljoen van die kartonnen headsets zijn gebruikt.

Uit dat project kwam ook de kant-en-klare Google Daydream-bril voort, een plastic headset met een stoffen behuizing waarin je ook een smartphone kon schuiven. In oktober besloot Google met Daydream te stoppen.

Augmented reality

Er zou steeds minder interesse zijn in smartphonegebaseerde VR. Facebook-dochter Oculus zei onlangs dat de Gear VR-bril voor smartphones ook net iets teveel gedoe was, en een zelfstandige headset handiger is.

Telefoonfabrikanten verlegden hun inspanningen naar augmented reality, met de introductie van bijvoorbeeld Google ARCore en Apples ARKit. Daarmee kunnen virtuele beelden bovenop het camerabeeld worden getoond.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore