Speciaal comité

Google-moederbedrijf onderzoekt 'seksueel wangedrag'

07 november 2019 10:55 Aangepast: 07 november 2019 11:03
Een kantoor van Google (dochter van Alphabet) in Beijing. Beeld © EPA

De raad van bestuur van Google-moederbedrijf Alphabet onderzoekt of aantijgingen van seksueel wangedrag goed zijn afgehandeld.

Volgens bronnen van CNBC zal een speciaal comité zich samen met een advocatenkantoor over de kwestie buigen. 

Een woordvoerder van Google zegt dat het gevormde comité begin dit jaar al benoemd werd in juridische documenten. Het onderzoek werd gestart nadat aandeelhouders naar de rechter stapten. Zij beschuldigen Alphabet van het verhullen van zaken van seksueel wangedrag. 

Rubin en Singhal

Android-oprichter Andy Rubin vertrok in 2014 bij Google, nadat hij ervan werd beschuldigd dat hij een medewerker dwong tot orale seks. Rubin ontkent de aantijgingen. 

Topman Amit Singhal vertrok in 2016 nadat hij werd onderzocht wegens ongepast gedrag bij een vrouwelijke medewerker. Ook hij ontkent dat dit het geval was. 

Later bleek uit juridische documenten dat Google de twee oud-topmannen miljoenen had betaald na hun vertrek. Rubin kreeg 90 miljoen dollar, terwijl Singhal met 45 miljoen dollar naar huis ging.

Affaires

Het comité onderzoekt of Alphabet in die zaken correct heeft gehandeld. Daarbij zal ook worden gekeken naar een recente kwestie rond Alphabets juridische topman David Drummond, die wordt beschuldigd van affaires met meerdere collega’s. 

Sindsdien zou hij niet bereid zijn om mee te betalen aan de zorg van zijn kind. Drummond zegt dat er geen woord van de beschuldigingen klopt. Hij trouwde recent met een Google-medewerker.

Google-topman Sundar Pichai bood vorig jaar al zijn excuses aan over hoe het bedrijf de wanpraktijken had aangepakt en beloofde beterschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google betaalt miljoenen aan van intimidatie verdachte topmannen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google-medewerkers leggen massaal werk neer om seksuele intimidatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore