Onderzoek

'Nederlanders minder lang op sociale media actief'

07 november 2019 08:57 Aangepast: 07 november 2019 17:37
Beeld © ANP

Nederlanders zouden vorig jaar gemiddeld minder tijd aan sociale media hebben besteed dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 3600 Nederlanders.

Afgelopen jaar zouden Nederlanders gemiddeld 79 minuten per dag op sociale media hebben doorgebracht. Dat was vier minuten minder dan in 2017.

Die tijd zou het meeste worden gespendeerd op Facebook en WhatsApp: per stuk nemen ze 32 procent van onze tijd in beslag. Vier procent wordt besteed op Facebook Messenger en acht procent op Instagram. In totaal driekwart van onze tijd op sociale media besteden we dus in een app van Facebook.

Instagram is de enige app die we in de afgelopen twee jaar juist meer zijn gaan gebruiken. De gemiddelde gebruikstijd hiervan is met twee minuten gestegen. We zitten vijf minuten minder per dag op Facebook en vier minuten minder op WhatsApp. 

Krimp in de toekomst

Die krimp zou in de toekomst aanhouden, denkt Multiscope. Een kwart van de ondervraagde Nederlanders zegt Facebook minder te gaan gebruiken in het komende jaar. Drie procent wil het sociale netwerk helemaal verlaten.

Een exacte reden voor de krimp geeft Multiscope niet. Het kan wellicht ook te maken hebben met de sociale netwerken die werden onderzocht. TikTok staat niet in de lijst van onderzochte sociale netwerken, terwijl deze app al maanden in opmars is. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore