Zoveelste keer

Facebook gaf 100 ontwikkelaars toegang tot data gebruikers

06 november 2019 10:25

Een onbekend aantal apps van zo'n honderd externe ontwikkelaars had zonder toestemming toegang tot Facebook Groepen-data.

In navolging van het enorme Cambridge Analytica-schandaal beloofde Facebook beterschap. Externe bedrijven en ontwikkelaars zouden niet meer zomaar toegang krijgen tot data van Facebook.

De toegang tot data van Facebook Groepen werd vorig jaar sterk beperkt. Alle zogenoemde Facebook-partners die toegang wilden moesten gecontroleerd worden, en ze zouden geen toegang meer krijgen tot de ledenlijsten van groepen, namen en profielfoto's.

Toch hadden zo'n 100 ontwikkelaars met een onbekend aantal apps toch nog toegang tot informatie van Facebook-gebruikers, meldt het bedrijf. Minstens 11 van die bedrijven hebben de afgelopen twee maanden gebruikgemaakt van die toegang. Inmiddels zijn alle Facebook-partners afgesloten van toegang tot gebruikersdata.

'Geen misbruik van data'

"Hoewel we geen bewijs van misbruik hebben gezien, vragen we onze partners om alle ledendata die zij hebben opgeslagen te verwijderen. We zullen controles uitvoeren om te bevestigen dat dat is gebeurd", zegt Facebook.

Het bedrijf heeft de namen van de ontwikkelaars niet bekend gemaakt, ook is niet duidelijk hoeveel gebruikersdata is getroffen. Het zou vooral gaan om apps voor socialmedia-management en videostreaming-apps. In het verleden maakte Facebook wel regelmatig cijfers over getroffen gebruikers bekend, maar deze bleken naderhand vaak fors hoger te liggen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook denkt na over verbod op losse Messenger-accounts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore