Privacy

Ziggo hoeft adresgegevens illegale downloaders niet te delen

05 november 2019 13:18 Aangepast: 05 november 2019 16:11
Beeld © ANP

Provider Ziggo hoeft geen informatie te delen over gebruikers die mogelijk illegaal de film The Hitman's Bodyguard hebben gedownload.

Distributeur Dutch Film Works had die gegevens geëist omdat het de downloaders aansprakelijk wil stellen, maar die eis is dinsdag afgewezen door het gerechtshof in Arnhem. Dutch Film Works had eerder ook al verloren bij de rechtbank.

'Privacy klanten belangrijker'

Volgens de rechters heeft Dutch Film Works niet duidelijk gemaakt wat het bedrijf precies met de gegevens wil gaan doen. Het kan bijvoorbeeld een schadevergoeding gaan eisen. De privacy van Ziggoklanten achten de rechters daarom belangrijker.

Bovendien is het überhaupt niet duidelijk of de Ziggoklanten wel degenen zijn die de film hebben gedownload. Er bestaat volgens de rechters de mogelijkheid dat niet alle klanten zelf de inbreuk hebben gemaakt, omdat ook derden hun IP-adressen hadden kunnen gebruiken.

Adresgegevens downloaders

Dutch Film Works wil de adresgegevens hebben van 377 mensen. Zij zouden tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film The Hitman's Bodyguard illegaal hebben gedownload vanaf IP-adressen van Ziggo. Dat gebeurde via BitTorrent, waarmee gebruikers wereldwijd bestanden kunnen uitwisselen. 

Mogelijk vervolgstappen

Dutch Films Works zegt in een reactie zich te beraden op vervolgstappen. "We zijn van mening dat de Autoriteit Persoonsgegevens goedkeuring heeft verleend zonder vooruit te lopen op vragen over kosten en schade. Dat is volgens ons ook de juiste route", aldus een woordvoerder. "Het is praktisch en juridisch niet mogelijk om alle details in te vullen over kosten en schade, in een procedure die alleen gaat over de afgifte van NAW-gegevens." 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dutch Filmworks stuurt illegale downloaders rekening van 150 euro

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stichting Brein wil meer uploaders opsporen met software

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van