Big Brother Award

Google en minister Dekker genomineerd voor Big Brother Award

05 november 2019 12:34 Aangepast: 05 november 2019 13:50
Sander Dekker Beeld © ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), Google en socialmediavolger Coosto maken kans op een Big Brother Award, de prijs van de organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van het jaar.

De Big Brother Awards worden op 29 november uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht. Nederlanders kunnen vanaf dinsdag stemmen op de drie genomineerden.

Google is genomineerd omdat medewerkers meeluisterden met gesprekken die gebruikers voerden met de Google Assistent. "Ook de onmogelijkheid om weg te blijven uit de tentakels van Google zien internetgebruikers als een probleem", aldus Bits of Freedom. Volgens de organisatie is Google "alomtegenwoordig en toch vaak onzichtbaar".

Mensen met schulden

Minister Dekker wil 'betaalprofielen' gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen schulden alsnog betalen. Volgens Bits of Freedom heeft Dekker daarbij niet genoeg aandacht voor privacy.

Coosto, de derde genomineerde, verzamelt openbare berichten van mensen op sociale media als Instagram, Twitter en YouTube. Die worden jarenlang bewaard. Het Eindhovense bedrijf houdt onder meer voor de overheid sociale media in de gaten.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar de Kamer van Koophandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'KvK en minister De Jonge grootste privacyschenders van 2018'

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Afluisterende' slimme assistenten: dit moet je weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore