Tech

Huawei mogelijk toch uitgesloten van Duits 5G-netwerk

05 november 2019 11:40 Aangepast: 05 november 2019 12:00
Beeld © De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas.

De kans bestaat dat de Chinese fabrikant Huawei toch wordt uitgesloten bij het aanleggen van het Duitse 5G-netwerk. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil extra eisen stellen aan bedrijven die de opvolger van het 4G-netwerk moeten aanleggen. 

Eerder leek het er nog op dat Huawei gewoon mee mocht doen met de aanleg van 5G in Duitsland, maar minister Heiko Maas twijfelt nu toch of Huawei mee mag bouwen aan het 5G-netwerk in Duitsland.

Betrouwbaarheid onder de loep 

Huawei kan door de Chinese overheid mogelijk wettelijk worden gedwongen om informatie door te spelen, zegt Maas volgens Reuters

Om uit te sluiten dat makers van telecomapparatuur zoals Huawei dat doen, moet de betrouwbaarheid van alle fabrikanten onder de loep worden genomen.

Veiligheidscriteria

Het Duitse federale netwerkagentschap stelde eerder een lijst veiligheidscriteria op waar alle fabrikanten aan moeten voldoen. Doen zij dat niet, dan mogen ze geen nieuw netwerk bouwen. 

Bovendien zouden er scherpere eisen zijn voor kritieke plekken in het netwerk. Maar van uitsluiting van partijen, zoals Huawei, was geen sprake. 

In de aanvullende test die Maas voorstelt, onderzoeken Duitse autoriteiten of een bedrijf wettelijk kan worden verplicht op de thuismarkt om informatie te overhandigen, die eigenlijk beschermd zou moeten worden. "Dat is het geval met Huawei", zei Maas. 

Verdeeldheid

Duitsland is verdeeld over wat het aan moet met Huawei. Eerder was het bedrijf gewoon welkom, maar lijkt nu toch te kiezen voor een harde aanpak van Huawei. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en een van de geheime diensten in Duitsland zijn erg kritisch op Huawei. Maar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken wil Huawei het liefst uitsluiten. Bondskanselier Merkel zou voorstander zijn van een wat mildere aanpak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Spionage via telefoons Huawei? Vijf vragen en antwoorden

VS wil een ban

Amerika wil dat Huawei uitgesloten wordt van 5G-netwerken van hun Europese en andere bondgenoten. 

Zonder er bewijs voor te leveren, beschuldigen de Amerikanen Huawei ervan achterdeurtjes in hun technologie te bouwen. Daarmee zou China andere landen kunnen bespioneren en mogelijk zelfs saboteren. 

Huawei ontkent alle beschuldigingen.

Afhankelijkheid

Duitse telecomproviders zijn, net als Nederlandse providers, in meer of mindere mate afhankelijk van technologie van Huawei. Zij willen graag met het bedrijf in zee. 

De providers hebben al eens gewaarschuwd dat Huawei uitsluiten miljarden kost maar dat het ook de aanleg van het 5G-netwerk aanzienlijk vertraagt.

Nederland 

In Nederland bestaan ook zorgen. Veiligheidsdienst AIVD waarschuwt geen Chinese apparatuur in belangrijke netwerken zoals het nieuwe 5G-netwerk te gebruiken. 

Toch wordt Huawei niet uitgesloten. Net als Duitsland komt Nederland met strengere veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat netwerken voor spionage kunnen worden gebruikt. 

Hoe die extra eisen eruit zien, wordt later dit jaar bekendgemaakt via een algemene maatregel van bestuur. Het ministerie van Justitie heeft eerst onderzocht wat de dreigingen zijn en wat er gedaan moet worden om daar de angel uit te trekken. 

KPN besloot voor de zomer Huawei-apparatuur te gebruiken in de te bouwen 5G-zendmasten. Het Chinese bedrijf wordt wel verbannen uit de kritieke onderdelen in de kern van het netwerk. Wat de andere Nederlandse providers doen, is nog niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van