Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Project Silica

Microsoft bewaart Superman-film eeuwenlang op glas

04 november 2019 21:19 Aangepast: 04 november 2019 22:26

Microsoft heeft de klassieke film Superman op een speciale glazen schijf bewaard, die eeuwenlang moet blijven werken.

Dat meldt Variety. De film staat op een disc die Microsoft met zijn Project Silica-project heeft ontwikkeld. De glazen schijven zijn bedoeld voor gegevens die lange tijd bewaard moeten worden, maar niet vaak hoeven worden ingezien.

Daarmee hoopt de techgigant een probleem met huidige dataopslag op te lossen. Opslagmedia zoals Blu-rays, harde schijven en flashgeheugen hebben een beperkte levensduur, waardoor je er lastig iets voor een ver nageslacht op bewaart.

Glazen plaat

Bij de opslagtechniek worden kleine driedimensionale objecten in een glazen plaat gebrand met een speciaal apparaat. Zo’n object kan meer bits bewaren dan de groeven in bijvoorbeeld een Blu-ray, al moet de technologie nog worden geoptimaliseerd.

De uit 1978 stammende Superman-film neemt 75,6 gigabyte in beslag op een glazen schijf van 7,5 centimeter groot en 2 millimeter dik. Microsoft werkt op het moment aan varianten waar meer op past.

Symbolisch

Superman was als een soort symbolische film gekozen om de opslagmethode mee te demonstreren. Het team van Project Silica was jaren geleden op zoek naar een radioprogramma over de superheld, dat ze toen op een speciaal, glazen opslagmedium vonden.

De bewaarde film was nog maar een pilot. Het duurt mogelijk nog lange tijd tot bestanden op grote schaal bewaard kunnen worden op een Silica-plaat.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van