Drones

Schotse politie gebruikt drones met gezichtsherkenning

04 november 2019 20:21 Aangepast: 04 november 2019 20:27

De Schotse politie gaat drones met gezichtsherkenning inzetten om vermiste personen te vinden.

De drone gebruikt een krachtige camera en een hittesensor om de omgeving in de gaten te houden. De gebruikte herkenningssoftware is compact genoeg om op een smartphone te draaien.

Volgens de BBC wordt een neuraal netwerk ingezet om de beelden te analyseren, waarbij op een afstand van 150 meter een persoon gespot kan worden.

De drone gebruikt een neuraal netwerk om personen te herkennen. Na meerdere vluchten heeft de software geleerd om mensen, auto’s en andere objecten van elkaar te onderscheiden. De gezichtsherkenning wordt alleen geactiveerd als er een mens is gespot.

Twee agenten

Hoewel de drone zelf mensen kan vinden, werkt hij nog niet volledig autonoom. De vliegmachine wordt standaard bestuurd door twee agenten. Eén agent vliegt hem rond, terwijl de ander de herkenningssoftware in de gaten houdt.

De politie benadrukt dat de drone niet bedoeld is om mensen mee te bespioneren. Het apparaat zal vooral worden gebruikt om bijvoorbeeld vermiste kinderen of kwetsbare personen te vinden.

Volgens de Schotse politiemacht is er geen reden tot privacyzorgen, omdat de werking van de machine duidelijk wordt uitgelegd. Daarnaast is de drone vrij luid, waardoor iedereen zou weten wanneer de gadget nadert.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van