Tech

Controversieel internetforum 8chan weer online als 8kun

04 november 2019 12:27
De aanslag in El Paso, in de VS, werd aangekondigd op 8chan. Beeld © ANP

Het controversiële forum 8chan is sinds dit weekend weer online onder de nieuwe naam 8kun. 8chan ging drie maanden geleden offline, nadat schutters hun aanslagen vooraf op het forum aankondigden. 

8chan werd deze zomer offline gehaald nadat bleek dat daders van aanslagen hun daden hadden aangekondigd op het internetforum. Dat gebeurde zowel bij de aanslag in het Amerikaanse El Paso en de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

Cloudflare, een bedrijf dat het forum beschermde tegen DDoS-aanvallen, stopte de bescherming van de site. Zij wilden hun diensten niet meer leveren, omdat het volgens de oprichters van Cloudflare een 'beerput van haatberichten' is, waardoor de dader van de aanslag in El Paso werd gevoed. 

Donkerste hoekje van het internet

Het forum werd in 2013 opgericht als plek waar iedere mening geuit kon worden, hoe extreem deze ook was. Maar oprichter Fredrick Brennen zag dat de website een verzamelplek werd van extreem-rechtse en radicale denkbeelden. 

8chan kwam bekend te staan als het donkerste hoekje van het internet, waar volgens critici werd aangezet tot geweld tegen minderheden. Brennen deed het forum in 2015 van de hand aan de huidige eigenaar, die vorige maand de terugkomst aankondigde. 

Vrijheid van meningsuiting

Nadat 8chan offline werd gehaald, kondigde eigenaar Jim Watkins al aan dat hij 8chan weer online wilde zetten. Dat zou hij doen nadat hij zou worden verhoord in het Amerikaanse Congres, zei hij toen

In een antwoord op de vragen van de commissieleden benadrukt hij het belang van vrijheid van meningsuiting en dat 8chan een plek is waar minderheden hun mening kunnen ventileren, zonder angst voor vervolging.

Daar zei Watkins ook dat de site weer online zou komen, als er nieuwe manieren waren om content te wissen die illegaal is volgens de Amerikaanse wet. 

Weinig verschil

Alle ophef ten spijt, is het nieuwe 8kun vrijwel hetzelfde als 8chan. Met een paar subtiele verschillen. Bovenaan de website staat niet meer de claim dat het forum het donkerste hoekje van het internet is. In plaats daarvan staat een nieuwe slogan: 'speek vrij, legaal'.

Een andere oude slogan 'embrace infamy', wat grofweg iets betekent als 'omarm een slechte reputatie', is ook gesneuveld.

In plaats van die slogan staat nu een citaat uit 1960 van Hugo Black, toen een lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, waarin het belang van het anoniem uiten van meningen en gedachten wordt benadrukt. 

Storingen 

Het nieuwe forum 8kun werkt nog niet altijd goed. De site heeft last van technische problemen die in de komende dagen opgelost worden, zegt een van de beheerders van het forum op Twitter

Daarnaast is nog niet alle inhoud van het oude forum verplaatst naar de nieuwe plek. Ook dat is iets waar 8kun nog aan werkt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore