Tech

Offline navigeren in het buitenland: dit zijn de 3 beste apps

04 juni 2017 08:45 Aangepast: 27 juli 2017 23:30
Beeld © iStock

De zomer komt eraan en dat betekent: vakantie! Het liefst buiten Europa natuurlijk, lekker op avontuur. Met deze drie apps raak je de weg niet kwijt én verbruik je niet jouw schaarse databundel.

Na 15 juni kun je overal in Europa jouw huidige databundel gebruiken om te roamen. Handig als je een roadtrip door Zweden maakt, maar hoe navigeer je in niet-EU-landen als de VS, Australië en Indonesië zonder data te gebruiken?

Data in niet-EU-landen blijft namelijk duur: 100MB kost je al snel 10 euro. En omdat navigatie-apps veel data verbruiken voor het inladen van de kaarten en updaten van het verkeer is het verstandig om offline te navigeren.

Offline navigeren

Als je navigeert met je smartphone dan wordt de locatie bijgehouden door de gps-chip. Het bijhouden van de locatie verbruikt geen data, waardoor je zonder te roamen gewoon kunt navigeren in het buitenland.

Daarvoor moet de navigatie-app wel de mogelijkheid bieden om kaarten offline op te slaan. Wij zetten de beste drie gratis opties op een rijtje.

1. Maps.me

De onbetwiste winnaar is Maps.me, dat automatisch de benodigde kaart downloadt als je jouw route invult. Doe dit thuis of in het hotel met wifi, waarna je offline kunt navigeren. Ook kun je tijdens je route zoeken naar hotels, restaurants, pinautomaten en parkeergarages.

Maps.me maakt gebruik van de opensourcekaarten van OpenStreetMap, die vrij actief door vrijwilligers worden geüpdatet. Daardoor zijn de kaarten soms accurater dan die van Google Maps of TomTom. 

In de instellingen van de app vind je alle beschikbare kaarten die je kunt downloaden. Als je de gehele VS wilt downloaden kost je dat 4GB, de kaart van Indonesië is met 250MB een stuk kleiner.

2. Here WeGo

Het verhaal achter Here WeGo is interessant. De app is gemaakt door de kaartendivisie van Nokia en werd jaren geleden door het Finse bedrijf als Here Maps aangeboden. In 2015 werd Here verkocht aan een groep autofabrikanten met onder andere BWM en Audi, die het nu als eigen kaartendienst ontwikkelen.

Het vernieuwde Here WeGo is de gemakkelijkste app om offline mee te navigeren. In het menu vind je de snelkoppeling 'Download Maps' waarna je landen of continenten in één keer kunt downloaden. De kaarten zijn iets groter dan bij Maps.me: de VS telt 5GB, Indonesië is 540MB.

Een fijne functie van Here WeGo is dat hij de maximumsnelheid van wegen aangeeft en dat er Nederlandse navigatiestemmen aanwezig zijn.

​3. Google Maps

Google Maps heeft zijn offlinefunctie altijd goed weten te verstoppen. Pas sinds kort is de mogelijkheid om kaarten op te slaan goed zichtbaar in het menu van de app. 

Het opslaan van kaarten gaat alleen niet zo makkelijk als de hierboven genoemde apps. Zo moet je zelf uitzoomen op een land om vervolgens een deel ervan op te slaan. De maximumgrootte van een kaart komt neer op Nederland en België samen, dat samen maar liefst 1.5GB inneemt. 

Stel: je wilt een roodtrip door de VS plannen. Dat moet je dus elke keer het vlak dat je kunt opslaan over de route bewegen en vervolgens op de opslaanknop drukken: best een werkje. Daardoor is Google Maps vooral handig als je in één stad blijft of geen lange roadtrips maakt.

Wat Google Maps zo sterk maakt zijn de uitgebreide details van locaties, zoals winkels, musea en bedrijven. Ook loopt de kaarten-app van Google voorop in functies. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om fietsroutes te plannen of het tonen van welke rijstrook je moet nemen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van