Cyberspionage

'WhatsApp gebruikt voor spionage in meerdere landen'

31 oktober 2019 18:19 Aangepast: 31 oktober 2019 19:35
Archieffoto Beeld © Bloomberg

Hoge regerings- en legerfunctionarissen in meerdere landen zijn bespioneerd via een gat in de beveiliging van WhatsApp. Het zou gaan om mensen uit minstens twintig landen over de hele wereld.

Bronnen rond het onderzoek dat WhatsApp zelf doet, hebben dat gezegd tegen persbureau Reuters. Dankzij de kwetsbaarheid zou het mogelijk zijn geweest om de telefoons over te nemen.

Het is niet bekend wie achter de grote hack zit. De slachtoffers zouden uit de Verenigde Staten, Mexico, India, Pakistan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten komen. India heeft WhatsApp om opheldering gevraagd.

Rechtszaak over spyware

WhatsApp begon dinsdag een rechtszaak tegen het Israëlische softwarebedrijf NSO Group. Dat zou spionagesoftware hebben gemaakt die via WhatsApp op telefoons kon worden gezet. De klanten van NSO Group worden niet genoemd. 

De spywaremaker zou de chat-app hebben gebruikt om meer dan 1400 mensen in 20 verschillende landen te bespioneren. De software zou zijn gebruikt tegen journalisten, diplomaten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en hoge regeringsfunctionarissen.

WhatsApp wil dat NSO compleet wordt verbannen van de dienst. WhatsApp zegt ook de getroffen personen deze week meldingen met een waarschuwing te hebben gestuurd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp klaagt Israëlische spywaremaker aan 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp ondersteunt deze telefoons sinds zaterdag niet meer

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van