Cambridge Analytica

Facebook betaalt Britse boete voor privacyschandaal

30 oktober 2019 11:48 Aangepast: 30 oktober 2019 21:30
Mark Zuckerberg, de topman van Facebook. Beeld © AFP

Facebook is akkoord gegaan met een boete van 500.000 pond (579.000 euro) voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

Dat maakte de Britse privacywaakhond ICO bekend. Zowel Facebook als de toezichthouder staken hun beroepsprocedures tegen de boete. Facebook erkent dan geen schuld.

Facebook kreeg de boete vorig jaar november. Het is de maximale boete die de privacywaakhond kan opleggen. Volgens de ICO overtrad Facebook de wet door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen.

App-ontwikkelaars

Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebookgebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebook-applicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Toezichthouders in meerdere landen startten onderzoeken naar de privacyschendingen. In Italië kreeg Facebook een boete van 1 miljoen euro

Intern onderzoek hervat

Door de overeenkomst mag Facebook nu ook door de ICO vrijgegeven documenten gebruiken voor zijn interne onderzoek naar Cambridge Analytica. Dat lag deels stil en kan nu weer worden hervat.

Schikking voor 5 miljard

Afgelopen zomer schikte Facebook met de Amerikaanse toezichthouder FTC voor 5 miljard dollar over het schandaal rond Cambridge Analytica. Het databedrijf ging in mei 2018 failliet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook-personeel stuurt boze brief naar Mark Zuckerberg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook aangeklaagd om privacyschandaal met Cambridge Analytica

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore