Tech

Microsoft troeft Amazon af bij miljardendeal Pentagon

26 oktober 2019 13:53 Aangepast: 27 oktober 2019 09:16
In het Pentagon zetelt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Beeld © Getty

De Amerikaanse overheid gunt Microsoft een contract voor clouddiensten ter waarde van 10 miljard dollar. Het bedrijf troeft zo concurrent Amazon af, dat ook lange tijd in de race was.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend gemaakt.

De levering van de zogeheten Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) heeft een contractduur van tien jaar en bevat onder meer cloudopslag, software met kunstmatige intelligentie en machine learning-technologie en het verwerken van data bij militaire operaties.

Upgrade broodnodig

Een grootschalige upgrade zou broodnodig zijn bij het Pentagon. Veel ambtenaren klaagden de laatste tijd over verouderde computersystemen en problemen bij de toegang tot bestanden.

Bij de openbare aanbesteding was het de vraag wie de felbegeerde miljardendeal zou binnenslepen: Amazon Web Services (AWS) of Microsoft. In april vielen twee andere grote techbedrijven, IBM en Oracle, reeds af. Laatstgenoemde stapte daarbij tevergeefs naar de rechter.

Trump krijgt klachten

Ook president Trump bemoeide zich deze zomer publiekelijk met de aanbesteding. Dit nadat zijn regering klachten ontving van meerdere bedrijven.

Ook nu lijkt het laatste woord nog niet gezegd over de toewijzing. Amazon laat in een reactie weten 'verrast' te zijn over het besluit van het ministerie.

Een 'gedetailleerde beoordeling' van de twee aanbiedingen zou 'overduidelijk tot een andere conclusie leiden", meldt een woordvoerder van het bedrijf aan Reuters. Het bedrijf overweegt nu volgens ingewijden om het besluit aan te vechten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore