Ga naar de inhoud
Onderzoek

Gamegedrag kinderen zorgt vaak voor ruzie in huis

Archieffoto. Beeld © iStock

Ouders en kinderen hebben regelmatig ruzie over gamen. 86 procent van de ouders zegt weleens onenigheid met de kinderen te hebben over hun gamegedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Kieskeurig.nl. De site stelde aan 700 ouders en ruim 1000 kinderen vragen over hun gaminggedrag.

"Er is al veel onderzoek naar het gamegedrag van kinderen gedaan, maar wij vonden het ook belangrijk om te kijken hoe ouders tegen het gamegedrag van hun kinderen aankijken", zegt Frank van Kesteren van Kieskeurig.nl over de motivatie van het onderzoek.

Fortnite-verslaafde
Lees ook:
Fortnite-verslaafde Jayden (10) verziekte de sfeer thuis

Uit de resultaten blijkt dat de ruzies vooral gaan over de frequentie of de duur van het gamen. Meer dan de helft van de ouders vindt dat hun kinderen te veel gamen. 83 procent van de kinderen tot en met 15 jaar is het daar alleen niet mee eens. Hoogopgeleide ouders houden een stuk strenger toezicht dan laagopgeleide ouders.

'Breng gametijd in kaart'

Een derde van de jongeren zegt heel gelukkig te worden van gamen. Toch krijgen kinderen wel regels opgelegd. Bijna de helft krijgt regels opgelegd over de duur en hoeveelheid gamen. 42 procent van de ouders wil niet dat de kinderen gewelddadige games spelen. 

Als de regels worden overschreden gaat het overgrote deel van de ouders in gesprek met hun kind. Een klein deel van de ouders geeft straf. De vraag is of dat zinvol is. Jeugdarts Jeanne-Marie Hament zegt tegen RTL Nieuws dat het beter is om je kind te belonen als-ie zich aan de regels houdt.

Maikel
Lees ook:
Maikel was verslaafd aan gamen: 'Ik heb eens 2 weken non-stop gegamed'

Zelf meespelen

"Verdiep je ook in het spel. Dan weet je ook waar je het over hebt", zegt Hament. En dat doen ook veel ouders. Maar liefst 65 procent speelt weleens samen met hun kind. De voornaamste reden daarvoor is om de band met het kind sterker te maken of te snappen waar het kind mee bezig is.

Volgens hoofdredacteur Martin Verschoor van gamemagazine Power Unlimited is dit een positieve ontwikkeling. "Zo ontstaat een extra contactmoment en ouders zien waar kinderen hun tijd echt aan besteden. Het is bovendien een toegankelijke manier van controle krijgen en een een betere kijk op de interessegebieden. Zo kan meteen worden beoordeeld hoe impactvol een game is."

Ook het Trimbos Instituut raadt aan om als ouder een keer samen te gamen om elkaar beter te begrijpen. Het instituut noemt het een hele leuke hobby met allerlei voordelen, maar wel een om in de gaten te houden. Een klein gamewoordenboekje kan daarbij helpen.

Gameverslaving

Kinderen gamen veel, maar dat maakt ze nog niet meteen gameverslaafd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ben je pas verslaafd als je bijvoorbeeld weinig tot geen controle hebt over je gamegedrag en het ten kosten gaat van je werk, je school of je sociale leven.

Gameverslaving
Lees ook:
Gameverslaving straks erkend als stoornis: dit zijn de symptomen

"Het aantal gamers dat verslaafd is groeit en wordt steeds jonger", zegt jeugdarts Hament. Volgens haar kunnen de effecten op het dagelijks leven groot zijn. "Kinderen kunnen bijvoorbeeld agressief worden als ze niet mogen spelen. Het huiswerk lijdt eronder en in de ergste gevallen spijbelen kinderen om het spel te spelen."

Voordat er sprake is van een officiële gameverslaving moet het extreme gamegedrag minimaal een jaar aanhouden.  

Truc om Fortnite-verslaving tegen te gaan

02:19

Moeder Lisette van der Kuy bedacht een systeem met tijdskaarten om haar kinderen achter de computer weg te krijgen. "De kaarten geven op een speelse manier heel veel duidelijkheid en controle aan kinderen. Ik heb kaartjes van 15, 30 en 60 minuten", vertelt Lisette.

"De kaarten kennen verschillende symbolen: smartphone, tablet of computer. Er zit ook een contract bij en dat vinden kinderen leuk want dan mogen ze er een handtekening onder zetten. Het werkt!"

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl