Dutch Design Week 2019

Dutch Design Week: Wil je een auto of een hamburger?

24 oktober 2019 14:31 Aangepast: 24 oktober 2019 17:40

Je moet kiezen: wil je de komende 12 jaar een kind, een wereldreis maken of vlees blijven eten? Deze weegschaal dwingt je om keuzes te maken om je CO2-uitstoot te beperken.

Wat zijn jouw toekomstplannen voor de komende 12 jaar? En vallen die binnen het maximumaantal kilo’s CO2-uitstoot per persoon? Het Persoonlijk klimaatakkoord laat zien wat jouw persoonlijk besteedbaar deel van het Klimaatakkoord is. 

Wettelijk is afgesproken dat in 2030 onze totale CO2-uitstoot met de helft verminderd moet zijn. Dat betekent dat jij een 'budget' hebt van 69.856,8 kilogram CO2 tot 2030. Maar wat betekent dat persoonlijke quotum? Dat heeft Ilse van Dungen superpraktisch gemaakt met haar Persoonlijk Klimaatakkoord.

De weegschaal laat duidelijk en inzichtelijk zien in welke categorie jij scoort en waar je kunt veranderen. Van den Dungen: "Ik vind het bizar hoezeer we op onze economische situatie zijn ingesteld. Als Nederland overstroomt, hebben we toch helemaal niks aan onze economie?”

Op de schaal

Het Persoonlijk Klimaatakkoord is een weegschaal met op de ene schaal je quotum van net geen 70 ton kooldioxide. Op de andere schaal zet je je plannen tussen nu en 2030. "Ik wil dat iedereen nadenkt over hun 12-jarige toekomst en hierin bedenkt welke keuzes hij of zij wil gaan maken: een kind? een wereldreis? het blijven eten van vlees?," aldus Van den Dungen. Als de schaal doorslaat, zal je moeten wikken en wegen. Wellicht toch vegetariër worden?

Klimaatdag

Een andere oplossing is in één klap voor het hele jaar je CO2 te compenseren. Om het simpel te maken doe je dat op Klimaatdag. Dat is de vierde donderdag van oktober (vandaag dus). Om je schuld als in een soort van aflaat af te lossen betaal je heel gemakkelijk je jaarlijkse budget aan bijvoorbeeld het goedgekeurde compensatiefonds FairClimateFund of een ander fonds met een Gold Standard.

Dutch Design Week

Het Persoonlijk Klimaatakkoord krijgt hopelijk een plekje in publieke ruimtes zoals op stations, de bibliotheek of op het Binnenhof. Tot zondag kun je zelf CO2 stapelen in Eindhoven bij de Dutch Design Week, locatie Yksi. Of vandaag je portemonnee trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

'Alles op wielen wordt elektrisch en connected'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van