Dutch Design Week 2019

Dutch Design Week: Douchen in een wolk van mist

23 oktober 2019 17:26 Aangepast: 23 oktober 2019 23:32

Minimal Water is een kit waarmee je lekkerder kan douchen en tegelijk energie en water kan besparen.

De techniek van het douchen met mist werd al bedacht in 1936. De 'Fog gun' waarmee astronauten zich moesten behelpen bestond uit maar één sproeikopje. Vandaag blijkt het douchen met mist veel lekkerder dan normaal. En het kost veel minder water. 

Douchen met de Minimal water kit is alsof je in een wolk van mist staat. Je wordt hartstikke nat, maar je voelt geen impact op je lichaam. Ook is er geen straal waar je onder moet blijven staan, want de vinding sproeit nevel van boven en van opzij, zodat je overal even nat wordt. Waar een gewone douche 12 liter per minuut gebruikt en een spaardouche dat halveert, kost een regendouche zelfs 20 liter warm water per minuut. Minimal water minimaliseert naar 1 liter per minuut. Kun je schuldvrij een minuutje extra blijven staan. 

Past op bestaande douches

Jonas Görgen studeerde met de Minimal water kit af aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn project is echter al bijna een verkoopbaar product. De kit die bestaat uit 6 nozzles en past op iedere bestaande douche. Görgen gaf er eentje aan een journalist. Die bestelde er meteen nog een voor als hij onderweg is. Dat zegt niet alleen hoe gemakkelijk de overstap te maken is, maar ook dat er geen stap terug meer is. “Douchen onder een normale straal voelt hierna bijna middeleeuws ruw.”

Wassen met nevel werkt. Zelfs IKEA brengt een opzetstuk voor de kraan waarmee je je handen kunt wassen met mist. Douchekop Nebia doet ook een poging, maar houdt vast aan een enkele douchekop boven je hoofd. Wil je ook douchen met mist? Je kunt hier je interesse aangeven.

Testen

Testen kan nog tot zondag op de Dutch Design Week bij de Graduation Show van de Design Academy. Daarna komt de Minimal water kit naar het tech-festival Bright Day, op 23 en 24 november in Expo Haarlemmermeer. 

Miniatuurvoorbeeld
IKEA's waterbesparende opzetstuk

Met dit opzetstuk voor je kraan verbruik je minder water

Miniatuurvoorbeeld
Nebia spaardouche op Kickstarter

Deze douchekop gebruikt 60 procent minder energie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van