Achterdeurtjes

Huawei: 'Het zou makkelijker zijn providers om te kopen'

23 oktober 2019 15:32 Aangepast: 23 oktober 2019 15:35
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

Het is volgens Huawei niet handig om achterdeurtjes in telecommasten te installeren voor spionage. "Iemand omkopen is veel gemakkelijker."

Dat vertelt Huawei-topman John Suffolk in een interview met ZDNet. Suffolk is hoofdverantwoordelijk voor de beveiligingskant van de Chinese techreus.

Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Het bedrijf maakt onder andere apparatuur voor telecommasten, maar verschillende westerse landen vrezen dat de Chinese overheid het bedrijf opdraagt om achterdeurtjes voor spionage te plaatsen.

Ieder netwerk is anders

Volgens Suffolk zit het niet zo simpel. "Ieder netwerk is anders", vertelt hij aan ZDNet. "Als een netwerk wordt gebouwd, is er altijd sprake van verschillende apparatuur en leveranciers. Als je daar een achterdeurtje voor wil maken, ben je er niet altijd van verzekerd dat hij werkt. Je moet precies weten hoe het gehele netwerk in elkaar zit."

Volgens de topman levert Huawei bovendien alleen de apparatuur voor providers. Het bedrijf zou niet zomaar toegang meer krijgen tot de geleverde hardware. "Omdat we een Chinees bedrijf zijn, durven providers dat niet zo snel."

Omkopen is succesvoller

"Als je daar bij stilstaat, dan is het waarschijnlijk makkelijker om gewoon iemand bij een telecomprovider om te kopen. Je slaagkans voor spionage is dan hoger", aldus Suffolk.

Huawei ontkent al sinds dag één dat ze achterdeurtjes hebben geplaatst. Concreet bewijs voor de aantijgingen is ook nog niet gevonden. Of het bedrijf dan wel een medewerker van het bedrijf personeel van providers heeft omgekocht, is niet bekend, maar ook dat ontkent Suffolk expliciet.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei start verkoop opvouwbare telefoon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore