Tech

ACM start studie naar betalingsverkeer door big tech

22 oktober 2019 15:47 Aangepast: 22 oktober 2019 22:19
Sinds begin dit kunnen derden met toestemming bij de betaalgegevens.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert een marktstudie uit naar de activiteiten van grote techbedrijven op de Nederlandse markt voor betalingsverkeer. Met het onderzoek naar onder andere Google en Apple hoopt de toezichthouder te weten te komen wat ze van plan zijn en wat hiervan de gevolgen zijn voor consumenten en bedrijven.

Dat heeft de consumentenwaakhond dinsdag bekendgemaakt. Volgens de ACM wordt de Nederlandse betaalmarkt van oudsher gedomineerd door banken, maar zorgt de invoering van van nieuwe betaalwet PSD2 in februari van dit jaar voor een nieuwe realiteit.

Gegevens delen 

Deze Europese wet is ingevoerd om innovatie en concurrentie in de betaaldienstverlening te stimuleren. Sinds de invoering van PSD2 kunnen derden met nadrukkelijke toestemming toegang krijgen tot de betaalrekening van consumenten en zakelijke klanten.

Op die manier kunnen andere bedrijven, zoals financiële startups, fintechs en andere banken, allerlei extra diensten aanbieden. Zo is het sinds kort bijvoorbeeld mogelijk om het saldo van een ING-rekening in de app van de Rabobank te bekijken.

Techgiganten VS en China

In de aankondiging noemt de ACM expliciet de namen van de vier grote Amerikaanse techbedrijven Google, Apple, Facebook en Amazon. Daarnaast gaat de toezichthouder ook kijken naar de Chinese techgiganten Alibaba en Tencent.

Naast de kansen die de nieuwe wetgeving biedt, realiseert de ACM zich ook dat toetreding van grote, buitenlandse spelers risico's met zich meebrengt voor de concurrentie. "Big Techs kunnen de sterke positie die zij hebben opgebouwd in één markt mogelijk gebruiken om een andere markt te veroveren."

Berucht is het Amazon-effect: de toetreding van Amazon tot nieuwe sectoren leidt doorgaans tot grote angst bij de concurrentie. Zo maakten de koersen van Takeaway.com en AholdDelhaize recent een duikvlucht toen de Amerikaanse webwinkel hun markten betrad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brussel onderzoekt voortrekken Apple Pay'

Verzoek Tweede Kamer

De ACM-studie wordt gedaan op verzoek van minister Wopke Hoekstra van Financiën, die weer opdracht heeft gekregen van de Tweede Kamer om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van grote techbedrijven op de Nederlandse betaalmarkt. Aan de studie, die halverwege 2020 klaar moet zijn, doen experts, technologiebedrijven, fintechs en banken mee.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie de betaaldienst van Apple op de korrel neemt na klachten van concurrenten. Contactloos betalen kan alleen via Apple Pay omdat het Amerikaanse bedrijf zijn NFC-chip niet voor andere betaal-apps openstelt. Bij concurrent Android kan dit wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple Pay nu ook bij ABN Amro beschikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van