Ga naar de inhoud
Tech

ING-ceo Hamers: Facebook riskeert ban door banken dankzij libra-plannen

Facebook-topman Zuckerberg tijdens een presentatie. Beeld © AFP

ING-baas Ralph Hamers heeft een duidelijke waarschuwing voor Facebook-ceo Mark Zuckerberg. Als Facebook zijn digitale munt libra introduceert zonder dat het kan voorkomen dat de munt wordt gebruikt voor witwassen, dan kunnen banken geen zakendoen met Facebook.

Daarvoor waarschuwt ING-ceo Ralph Hamers in een interview met de Financial Times (FT). Banken zoals ING fungeren volgens Hamers als poortwachter van het financiële systeem. 

Criminele activiteiten 

Ze kunnen daarom niet zomaar zakendoen met een bedrijf dat de deur openzet naar criminele activiteiten. "We kunnen dan maatregelen nemen en de klant de deur wijzen of niet accepteren als klant. Dat zijn de gesprekken die je aan moet gaan", zegt Hamers tegen FT. 

Hij denkt dat de introductie van libra in zijn huidige vorm het in ieder geval moeilijker maakt om Facebook als klant te accepteren.

Angst voor witwassen

Hamers is niet de enige die zich hier druk om maakt. Het is de grootste angst van toezichthouders en politici dat de digitale munt libra witwassen door criminelen en andere illegale activiteiten in de hand werkt. 

Centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, vinden dat er extra regelgeving en toezicht nodig is voordat de munt toegelaten wordt op de markt. 

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

03:20

Politiek niet wild enthousiast

De politiek bemoeit zich ook met de mogelijke introductie van de munt. De Franse minister van Financiën noemde de munt al eens een bedreiging voor de financiële stabiliteit in de EU. 

En ook de Amerikaanse president Donald Trump is, net als een aantal Amerikaanse senatorenniet te spreken over de munt. Zuckerberg wordt deze week aan de tand gevoeld over het project door een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 

Terugtrekken!

Alle onrust en onzekerheid was voor een aantal initiatiefnemers al reden om te stoppen met het project. Onder andere Mastercard, Visa en Ebay willen hun vingers voorlopig niet branden aan de munt. 

Facebook zelf benadrukt dat het uitgebreid de tijd neemt om het libra-project goed neer te zetten. Het bedrijf zegt dat ze libra niet eerder loslaten op de markt tot alle zorgen bij toezichthouders zijn weggenomen en alle benodigde partijen hun fiat geven. 

Na alle kritiek overweegt het ook een andere vorm voor de munt. In die alternatieve vorm zou de libra geen eigen waarde krijgen, maar wordt die gevormd door stablecoins: cryptomunten die weer zijn gekoppeld aan nationale valuta’s, zoals de dollar.

Bron: RTL Z
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl