Tech

Twitter wil verspreiding deepfake-video's bestrijden

22 oktober 2019 09:22 Aangepast: 22 oktober 2019 09:46
Een journalist bekijkt een deepfake-video van de Russische president Poetin. Beeld © ANP

Twitter is van plan om de verspreiding van deepfake-video's tegen te gaan. Het sociale netwerk maakt beleid over hoe het dat wil doen, maar wil ook advies van buiten het bedrijf over hoe zij dat het beste kunnen doen. 

Bij deepfake-video’s wordt iemands gezicht door een computer in een totaal andere video geplaatst. Daardoor lijkt het alsof die persoon iets doet, wat nooit echt is gebeurd. Je kunt er ook bestaande video’s van iemand mee manipuleren, om ze dingen te laten zeggen die ze nooit zouden zeggen. 

Dilemma

Moet Twitter deepfake-video’s direct verwijderen van het platform of juist heel duidelijk aangeven dat beelden bewerkt zijn, zodat mensen die kunnen herkennen?

Die vraag legt Twitter voor aan zijn gebruikers en mensen buiten het bedrijf. Dat maakte het bedrijf bekend op een tech-conferentie in de VS, meldt Bloomberg.

De antwoorden die Twitter krijgt, gebruikt het om beleid te maken over hoe het omgaat gemanipuleerde media, zoals deepfake-video’s, die ook via Twitter verspreid worden. Op dit moment heeft het bedrijf nog geen beleid over hoe het met die beelden omgaat.

Manipulatie 

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de gemanipuleerde video’s. Deze zomer ontstond er ophef over een veel gedeelde video van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Die was zo gemanipuleerd dat het leek alsof ze dronken was. 

Een ander voorbeeld is een video van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, waarin hij het lijkt alsof Zuckerberg heel open is over de macht die hij heeft als ceo van het grootste sociale netwerk ter wereld. De beelden van die twee video's werden gretig gedeeld op Twitter en Facebook. 

Makkelijk te maken

Het probleem is dat deepfake-video's steeds makkelijker te maken zijn. Er zijn apps die slechts een foto nodig hebben om een relatief realistische deepfake-video te kunnen maken.

Dat het zo makkelijk is geworden, maakt dat in de VS zorgen bestaan dat de video's ook kunnen worden gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden. 

Een andere angst is dat deepfakes gebruikt gaan worden om slachtoffers op te lichten of af te persen. Het Nederlands Openbaar Ministerie maakt zich daar ook zorgen over, maar vindt verbieden van de technologie niet nodig, schrijft de NOS

Wat Twitter gaat doen om dat via zijn platform te voorkomen, is nog onduidelijk. De komende weken verzamelt het bedrijf eerst de reacties op zijn oproep. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van