Nepnieuws

Facebook weert Russische verkiezingstrollen

21 oktober 2019 19:49 Aangepast: 21 oktober 2019 21:18
Beeld © ANP

Facebook heeft accounts van een grote nepnieuwscampagne verwijderd, die zich leek te richten op de Amerikaanse verkiezingen.

De campagne is volgens Facebook gelinkt aan de Internet Research Agency, de beruchte Russische trollenfabriek die zich mengde in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vliegtuigramp MH17.

Facebook kwam de operatie tegen tijdens het najagen van nepnieuws en desinformatie. Het bedrijf is preventief op zoek naar zulke netwerken, uit angst dat andere landen de Amerikaanse verkiezingen proberen te beïnvloeden.

Van groep zijn vijftig Instagram-accounts en één Facebook-pagina verwijderd. Ze hadden op Instagram het grootste bereik: daar werden de accounts door in totaal 246.000 mensen gevolgd. Ongeveer zestig procent van deze volgers woont in de Verenigde Staten.

De Russische trollen probeerden zich met de accounts te mengen in politieke onderwerpen zoals de aankomende verkiezingen, discussies over LHBTQ-rechten en racisme. Mogelijk probeerde de trollenfabriek zich op die manier wederom in de verkiezingen te mengen. Ze kozen bij het verspreiden van desinformatie vaak beide kanten van een gevoelig onderwerp, vanaf verschillende accounts.

Kleinere groepen

Facebook kwam daarnaast drie andere nepnieuwsverspreiders op het spoor. Een Iraanse nepnieuwsgroep had 17 Facebook-pagina’s en vier Instagram-accounts. Hiermee werden rond de 7.845 gebruikers uit de Verenigde Staten en Noord-Afrika met desinformatie aangesproken.

Trollen met 38 Facebook-accounts, zes pagina’s, vier groepen en tien Instagram-accounts verspreidden nepnieuws in Zuid-Amerika. Aangepaste persberichten van de Iraanse staatsomroep werden hierdoor verspreid.

Het kleinste opgerolde nepnieuwsnetwerk had vier Facebook-accounts, drie pagina’s en zeven accounts op Instagram Deze werden door ruim 7.000 mensen gevolgd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore