Cyberaanvallen

Tsjechië rolt 'Russisch netwerk voor cyberspionage' op

21 oktober 2019 18:50 Aangepast: 21 oktober 2019 21:41

De Tsjechische politie en inlichtingendienst hebben een Russisch spionagenetwerk ontdekt. Het netwerk moest via computerservers een aanval plegen op Tsjechische en buitenlandse doelen.

Het netwerk zou volgens de autoriteiten werken vanuit de Russische ambassade in Praag. "Het netwerk is volledig vernietigd", aldus het hoofd van de Tsjechische inlichtingendienst (BIS).

Hij zei dat het onderdeel is van een veel groter netwerk, dat actief zou zijn in meerdere Europese landen. Hij trad niet in details. "Het is gecreëerd door mensen die gelinkt zijn aan Russische inlichtingendiensten die werden gefinancierd vanuit Rusland", zei hij.

Cyberaanval China

Vorige maand liet de BIS weten Rusland samen met China te zien als de grootste bedreiging op het gebied van cyberveiligheid. China zou vorig jaar achter een grote cyberaanval hebben gezeten op een Tsjechische overheidsinstantie.

In een rapport uit 2017 van de NUKIB, een overheidsorgaan dat toeziet op cybercriminaliteit, komt naar voren dat Russen en Chinezen hun spionageactiviteiten in Tsjechië steeds meer opvijzelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google: iOS was jarenlang kwetsbaar voor spionage

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Huawei hielp Afrikaanse regimes met spionage'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore