Ga naar de inhoud
Tech

Facebook denkt aan alternatieve opzet voor digitale munt libra

Voormalig Paypal-directeur David Marcus leidt het libraproject bij Facebook. Beeld © EPA

Na alle kritiek denkt Facebook aan een andere vorm voor de beoogde nieuwe digitale munt libra. Daarin krijgt deze geen eigen waarde, maar wordt die gevormd door een aantal zogeheten stablecoins, cryptomunten die weer zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar.

Dat heeft David Marcus, hoofd van Facebooks Libra-project, dit weekend laten weten op een seminar voor banken, meldt persbureau Reuters

Volgens Marcus moet de libra een flexibel project blijven. Het doel blijft volgens hem om een efficiënter betaalsysteem te bouwen. Als daarvoor het oorspronkelijke plan voor de libra met een eigen waarde moet wijken, moet dat worden overwogen.

"We kunnen het anders doen", zei Marcus. "We zouden dit zeker kunnen benaderen met een veelvoud aan stablecoins, die nationale valuta vertegenwoordigen in een digitale vorm met tokens."

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een cryptomunt waarvan de waarde is gekoppeld aan nationale valuta's zoals de dollar, euro en het Britse pond. Het idee is om de koers zo te beschermen tegen extreme schommelingen.

De volatiliteit van cryptomunten is immers een belangrijke reden om ze niet te gebruiken voor dagelijkse transacties. De bekendste stablecoin is waarschijnlijk tether, die is gekoppeld aan de dollar.

Sinds het bekendmaken van de plannen voor de libra ontvangt Facebook veel weerstand. Wereldwijd zijn financiële toezichthouders tegen het Libra-project, en meerdere partners van Facebook stapten deze maand uit de samenwerking.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl