Hongkong

Blizzard onder vuur van politici na schorsen e-sporters

20 oktober 2019 11:45 Aangepast: 20 oktober 2019 12:00
Een speler (niet de gamer in kwestie) tijdens een potje Hearthstone. Beeld © ANP

De Amerikaanse senatoren Ron Wyden en Marco Rubio zijn kritisch op een besluit van gamebedrijf Blizzard, dat recent een speler van een e-sporttoernooi schorste nadat hij steun betuigde voor de Hongkong-protesten.

Beide senatoren hebben een open brief gestuurd naar de spellenmaker, die ook is getekend door politici Alexandria Ocasio-Cortez, Mike Gallagher en Tom Malinowski. Hierin vragen ze Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick om de beslissing terug te draaien.

Activision Blizzard is één van de grootste gamebedrijven ter wereld, dat ook e-sporttoernooien voor zijn spellen organiseerde. Bij een toernooi voor het online kaartspel Hearthstone zei e-sporter Chung “Blitzchung” Ng Wai in een interview dat Hongkong bevrijd moest worden.

"We zijn diep bezorgd over Activision Blizzards besluit om gamer Ng Wai Chung zijn prijzengeld af te pakken en hem een jaar lang te schorsen van jullie e-sporttoernooien", leest de brief. "Dit gebeurde nadat hij zijn steun voor de protesteerders in Hongkong uitsprak, die op het moment strijden voor een democratie."

'Onder druk van China'

"Jullie besluit is extra zorgwekkend gezien de Chinese overheid steeds vaker Amerikaanse bedrijven onder druk zet, in een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken." Apple kwam recent ook onder vuur te liggen, omdat het bedrijf apps gebruikt door protesteerders had verwijderd.

Het gamebedrijf kwam recent al deels terug op de maatregelen tegen Chung. Zijn schorsing werd verkort naar een periode van een half jaar en het prijzengeld werd weer teruggegeven. De brief voor de Amerikaanse politici lijkt te zijn geschreven voordat deze maatregelen werden genomen.

Nog twee schorsingen

Blizzard zou sindsdien ook twee andere e-sporters hebben geschorst. Zij lieten tijdens een livestream een Hongkong-protestbord zien, kort nadat Chun was geschorst.

Op 1 november organiseert Activision Blizzard een groot fanevement in de Verenigde Staten. Protesteerders zeggen voor de deuren hiervan te verzamelen om Hongkong te steunen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blizzard schorst weer e-sporters met kritiek op China

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van