Ga naar de inhoud
Tech

Frankrijk, Duitsland en Italië werken aan maatregelen tegen libra

Beeld © Getty

Duitsland, Frankrijk en Italië werken aan maatregelen om de komst van de libra, de virtuele munt van Facebook, naar Europa te verbieden. "De libra is niet welkom op Europees grondgebied. Wij nemen maatregelen met de Italianen en de Duitsers omdat onze soevereiniteit op het spel staat", zei de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire.

Le Maire liet in september al weten dat hij geen fan was van de digitale munt. "We moeten de ontwikkeling van de libra in de EU weigeren. Wat hier op het spel staat is de veiligheid van consumenten, de stabiliteit van de financiën binnen de EU en ook de soevereiniteit van de Europese staten", zei Le Maire toen. 

Om wat voor maatregelen het gaat, is niet bekend. Nederland is terughoudender dan de Fransen, Duitsers en Italianen. Maar minister Hoekstra heeft wel contact gehad met de landen over de digitale munt.

Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) moeten de juridische consequenties 'goed in kaart worden gebracht'. "We zijn met z'n allen best voor innovatie in de financiële sector. Maar je moet wel heel goed nadenken over de gevolgen voor de financiële stabiliteit." 

Digitale wereldmunt

Het libra-project is een plan voor de ontwikkeling van een digitale wereldmunt die in het eerste halfjaar van 2020 gelanceerd moet worden. Het idee is dat iedereen er toegang toe krijgt en zo op een eenvoudige manier bijna gratis geld kan overmaken naar iedereen in de wereld. 

Het zou de eerste digitale munt kunnen worden die net zo gebruikt kan worden als de euro of de dollar. De bedoeling is dat de libra stabieler wordt dan bijvoorbeeld de bitcoin door de koers van de munt te koppelen aan verschillende wereldmunten. 

Libra was in handen van een consortium van 28 bedrijven en organisaties en is gevestigd in Zwitserland. Facebook is een van de grote krachten achter het initiatief. Verschillende grote partijen trokken zich na de negatieve reacties vanuit de politiek recentelijk terug, onder wie Paypal, Mastercard, Visa en eBay. Er doet nu geen enkele Amerikaanse betaalverwerker meer mee aan het project.

 

Waarom zijn landen bang voor de Libra?

03:20