Ga naar de inhoud
Tech

Cloud maakt opmars: helft bedrijven maakt gebruik van clouddienst

De helft van alle Nederlandse bedrijven met minstens tien medewerkers maakte vorig jaar gebruik van de cloud. Dat was twee jaar ervoor nog 35 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Met name grotere bedrijven maken graag gebruik van online clouddiensten. Zo werkt liefst 78 procent van de ondernemingen met meer dan 250 medewerkers in de cloud. Bij kleinere bedrijven van 10 tot 50 medewerkers is dat 46 procent.

De meest populaire clouddiensten zijn database hosting en de opslag van bestanden. In het verleden deden de meeste bedrijven dit 'on premise': zij hadden hun servers, databases en automatisering op de eigen locatie. Clouddiensten waarbij bedrijven extra rekenkracht inslaan voor hun eigen software zijn het minst populair.

Robots en 3D-printing

Het CBS keek naast de cloud ook naar het gebruik van robots en 3D-printing. Wat betreft de robotisering bij bedrijven is deze nog mondjesmaat: in 2018 gebruikte 7 procent van de bedrijven met minstens 10 medewerkers robots. Die zijn vooral populair in de industrie (29 procent van de bedrijven) en bij researchinstellingen (13 procent).

Wat betreft 3D-printing zijn er alleen cijfers over 2017. Destijds maakte 5 procent van de bedrijven gebruik van deze technologie. Het merendeel gebruikte 3D-printers om prototypes of modellen te maken.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl