Hongkong

Blizzard schorst weer e-sporters met kritiek op China

16 oktober 2019 20:15 Aangepast: 16 oktober 2019 20:20
Een speler (niet de gamer in kwestie) tijdens een potje Hearthstone. Beeld © ANP

Gamegigant Blizzard heeft drie professionele e-sporters geschorst, omdat ze op een livestream steun betuigden aan de demonstranten in Hongkong. De schorsing komt een week nadat een andere e-sporter op vergelijkbare wijze van toernooien was verbannen.

Blizzard is de maker van meerdere grote games, waaronder ook het online kaartspel Hearthstone. Tijdens officiële toernooien wordt soms voor grote hoeveelheden geld gespeeld. 

De e-sporters Casey Chambers, Corwin Dark en TJammer zijn een half jaar niet welkom op officiële Hearthstone-toernooien, ontdekte Vice. Het drietal hield tijdens een livestream een bord omhoog met de tekst "Free Hong Kong, Boycott Blizz".

Volgens Blizzard hebben de spelers de regels voor sportiviteit gebroken. Deze regels verbieden e-sporters "om tijdens toernooien anderen aan te jagen zich kwetsend, beledigend of storend op te stellen".

Kritiek op China

Met het protest sprak het drietal niet alleen steun uit voor de protesten in Hongkong: ze protesteerden ook tegen de schorsing van Ng “Blitzchung” Wai Chung, die bij een toernooi zijn prijzengeld moest inleveren en een jaar lang werd geschorst. Dit gebeurde nadat hij in een interview steun voor de Hongkon-protesteerders betuigde.

Volgens critici zwichtte Blizzard hiermee voor de Chinese overheid. De gamestudio investeert flink in e-sport, wat vooral in China ontzettend populair is. Daarnaast heeft de Chinese techgigant Tencent een groot aandeel in het bedrijf.

Het voorval leidde tot grote online protesten. Spelers zeiden massaal hun accounts voor Blizzard-games op te zeggen. Daarnaast werd opgeroepen om te demonstreren bij Blizzcon, het jaarlijkse fan-evenement van de studio.

'Niks met China te maken'

Blizzard ontkende in een latere reactie dat de schorsing te maken had met de Chinese banden van het bedrijf. het zou ten strengste verboden zijn om politieke onderwerpen bij toernooien van het bedrijf aan te snijden, ongeacht het land waar ze over gaan.

Blitzchung kreeg later alsnog zijn prijzengeld voor het gewonnen toernooi. Ook werd zijn schorsing gehalveerd naar een periode van zes maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gamebedrijf Blizzard verlaagt straf Hongkong-protesteerder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van