Ga naar de inhoud
Muziek

Sony gaat muziek met 360-gradengeluid aanbieden

Sony start later dit najaar met een nieuw audioformat voor 360 graden-geluid. Hierdoor lijkt het voor de luisteraar alsof de muziek vanaf allerlei verschillende kanten komt.

Het nieuwe audioformat zal in eerste instantie werken met duizend nummers van onder andere Pharrell Williams, Bob Dylan en Billy Joel. Daartussen zitten ook live-opnames van concerten, die je het gevoel moeten geven dat je er echt bij aanwezig bent. 

De 3D-tracks zullen worden aangeboden bij de muziekdiensten Amazon Music HD, Deezer, Tidal en Nugs.net. Op het moment is er nog geen samenwerking met Spotify of Apple Music aangekondigd. 

Werkt met meeste koptelefoons

Volgens Sony werkt de technologie met de meeste koptelefoons, op zowel iPhones als Android-telefoons. Hetzelfde geldt niet als je een luidspreker wil gebruiken, omdat deze speciale decoders en meerdere speakers nodig hebben. Wel zou de nieuwe Echo Studio van Amazon het format goed ondersteunen.

Het idee achter 360-gradengeluid spookt al een tijdje door de hoofden van audiobedrijven. Een paar jaar geleden schreven we bijvoorbeeld al eens over B&O-speakers die geluid door een hele kamer proberen te verspreiden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's