Tech

Alibaba: 300 miljoen hackpogingen per dag, opbrengst 0 cent

16 oktober 2019 12:38 Aangepast: 16 oktober 2019 13:56
Jack Ma, de mede-oprichter van Alibaba, tijdens de Forbes Global CEO Conferentie Beeld © ANP

De websites en diensten van Alibaba zijn 300 miljoen keer per dag het doelwit van cyberaanvallen. Ook online betaaldienst AliPay ligt vaak onder vuur, maar er is nog geen cent in de zakken van hackers gekomen, zegt Alibaba-oprichter Jack Ma.

Niet alleen online winkelende consumenten weten de Chinese webgigant Alibaba of een van zijn onderdelen te vinden. Ook hackers kloppen vaak aan de digitale deuren van het bedrijf, maar dan vooral om in te breken. 

Per dag gebeurt dat zo'n 300 miljoen keer, zegt oprichter Jack Ma op een conferentie in Singapore waar CNBC over schrijft. 

Nog geen cent verloren bij AliPay

Maar dat levert hackers niet zo veel op, zegt Ma. Hij is er met name trots op dat er bij AliPay nog geen cent terecht is gekomen bij hackers, ondanks alle verwoede hackpogingen. AliPay is met 1,2 miljard gebruikers de grootste online- en mobiele betalingsdienst ter wereld,

Op de conferentie is Ma nogal enthousiast over de geavanceerde technieken die bij de door hem opgerichte bedrijven helpen om hackers buiten de deur te houden. Dat gebeurt overigens niet met artificial intelligence maar met Alibaba Intelligence, knipoogt hij.

Onverstandig en onwaarschijnlijk

Dat Alibaba dagelijks 300 miljoen hackpogingen zonder problemen afweert en geen cent is verloren bij hackpogingen bij AliPay is onwaarschijnlijk, zegt Dave Maasland van cyberbeveilingsbedrijf ESET. 

De vraag rijst of de hackpogingen nog nooit succesvol waren, of dat ze simpelweg niet opgemerkt zijn door Alibaba, zegt Maasland. "Het is nog nooit iemand gelukt om 100 procent van de aanvallers buiten de deur te houden. Bedrijven als Apple niet, maar ook de Amerikaanse inlichtingendienst niet. Het lijkt me realistischer dat het niet altijd gezien is."

Hij vindt het ook onverstandig dat Ma dit zo openlijk bespreekt. "Ik vermoed dat dit nog wel een staartje gaat krijgen", zegt Maasland. "Als je zegt dat je niet te hacken bent, dan zijn er mensen die dat zien als een oproep om dat toch te proberen. Als een prestigekwestie", zegt Maasland. 

Dat gebeurde al eens toen John McAfee, van de bekende antivirussoftware, claimde dat een fysieke bitcoin wallet niet te kraken was. Niet veel later waren er onderzoekers die dat toch voor elkaar kregen

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alibaba maakt reuzensprongen, neemt concurrent Kaola over

'Ik vertrouw machines meer dan mensen'

Jack Ma is onverminderd lyrisch over de inzet computers om zijn bedrijven te beveiligen tegen cyberaanvallen. Want die computers zijn volgens Ma veel beter dan mensen om kwaadwillenden buiten de deur te houden. 

"We leren de machine alle manieren waarop mensen valsspelen. De machine onthoudt die miljoenen mogelijkheden. Dus als wij beginnen met valsspelen, weet de machine dat al. Op die manier beschermen we onze technologie."

Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Om kwaadwillenden te slim af te blijven, moet het bedrijf wel veel gebruiksgegevens van zijn klanten gebruiken, zegt Ma. Een uitruil die hij zelf in ieder geval graag wil maken. "Ik vertrouw een machine meer dan ik mensen vertrouw", aldus Ma. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van