World Solar Challenge

Twentse zonneauto weggeblazen bij WK Zonneracen

16 oktober 2019 10:09 Aangepast: 16 oktober 2019 10:17

Slecht nieuws voor het Twentse team dat meedeed aan de race met zonneauto's door Australië, de World Solar Challenge: door een flinke windvlaag zijn ze middenin de race uitgeschakeld.

De zonnewagen van het Solar Team Twente werd aan het begin van de vierde racedag van de weg geblazen op het Australische platteland. Daarbij raakte de auto flink beschadigd, waardoor het onmogelijk was om de race voort te zetten. Ze hadden nog een rit van 865 kilometer te gaan.

"Gelukkig is Evert veilig en ongedeerd uit de auto gekomen", verzekert het raceteam in een persverklaring. Dit is op dit moment het allerbelangrijkste voor het team. We zijn ontzettend geschrokken maar heel blij dat we hier nog met z’n allen veilig staan."

Het team bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Zij bouwen ieder jaar een zonneauto om de race mee af te leggen. Die auto's zijn vaak vrij licht, omdat de beperkte hoeveelheid zonne-energie ze zo snel mogelijk moet voortstuwen.

Dwars door Australië op zonne-energie

Bij de World Solar Challenge rijden auto's van over de hele wereld op zonne-energie van het noorden naar het zuiden van Australië. Ieder jaar doen de Nederlandse teams het vrij goed. In 2017, bij de laatste editie van de race, wonnen de teams van de TU Delft en TU Eindhoven de zonnerace in hun klassen. 

Hoewel het Twentse team is uitgeschakeld, bestaat de kans op een Nederlandse overwinning nog steeds. Het Nederlandse team van Vattenfall (TU Delft) zou aan kop staan en heeft 2431 kilometer afgelegd. De Nederlanders van Green Lightning staan op de vijfde plek in het klassement. De racers hebben nog tot en met 20 oktober om de zuidkust te bereiken.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van