Tech

Instagram geeft gebruikers meer controle over eigen data

16 oktober 2019 10:03 Aangepast: 16 oktober 2019 10:06
Beeld © ANP

Als je Instagram gebruikt, wordt het makkelijker om aan te geven met welke andere apps en diensten jij je gegevens wil delen. Instagram gaat duidelijker laten zien welke informatie je toegankelijk maakt als je daar toestemming voor geeft.

Via de instellingen van je Instagram-account wordt het makkelijker om te zien welke partijen bij jouw Instagram-gegevens kunnen komen, meldt Instagram.

De nieuwe optie is vooral gericht op mensen die apps en diensten gebruiken die toegang vragen tot hun Instagram-account.  Er zijn nogal wat apps en websites die Instagram-foto's kunnen importeren, bijvoorbeeld om een afdruk van die kekke kiekjes te maken of om een Instagram-feed op een website te tonen.

Zo zie je welke apps bij jouw data kunnen

Om te zien welke apps bij je gegevens kunnen, ga je naar je profielpagina in de Instagram-app. Ga naar Instellingen, via het menu rechts bovenin je scherm. Vervolgens ga je naar Beveiliging en daarna naar Apps en website. Daar kun je zien hoeveel diensten bij jouw data kunnen.

Als je een dienst verwijdert, hebben zij geen toegang meer tot nieuwe gegevens op je Instagram-account. Of de diensten nog wel toegang hebben tot je oude gegevens is onduidelijk, Instagram reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Waar geef je toestemming voor?

Naast het inzichtelijk maken van diensten die toegang hebben tot jouw data, gaat Instagram duidelijker vermelden waar je precies toestemming voor geeft, als je die diensten verbindt met je Instagram-account.

De nieuwe opties worden vanaf vandaag beschikbaar gemaakt. Het kan zijn dat nog niet alle gebruikers de mogelijkheden zien. Het kan volgens Instagram een half jaar duren voordat iedereen ervan gebruik kan maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Instagram heeft nu donkere modus in de apps

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Instagram lanceert nieuwe functie tegen pesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore