Twitter-maatregelen

Retweetknop bij wereldleiders uitgezet als ze regels overtreden

16 oktober 2019 08:47 Aangepast: 16 oktober 2019 09:16
Beeld © ANP

Twitter gaat toch maatregelen nemen tegen wereldleiders die de regels van het sociale netwerk overtreden. Berichten die niet door de beugel kunnen, mogen niet langer zomaar worden geretweet.

De nieuwe regel geldt alleen voor de specifieke tweets die in overtreding zijn. Het is bij deze berichten niet meer mogelijk om op de gewone retweetknop te drukken, maar je mag de tweet nog wel citeren in een retweet. Op die manier kun je eigen duiding aan het overtredende bericht toevoegen.

Het is bij de overtredende tweets ook niet mogelijk om een like achter te laten, of hem met een enkele druk op de knop te delen. Zelfs een gewone reactie plaatsen wordt geblokkeerd.

Bij de tweets in kwestie verschijnt ook een kort bericht, waarin staat dat de regels van het platform zijn overtreden. Twitter wil altijd de beweegredenen hierachter verklaren, zodat gebruikers niet vrezen voor censuur.

Donald Trump

De maatregel komt nadat Twitter in 2018 zei wereldleiders niet te willen schorsen, ongeacht of hij de regels van het sociale netwerk overtreedt. Die stellingname kwam kort nadat critici opriepen de Amerikaanse president Donald Trump van het netwerk te verwijderen, omdat hij aan zou zetten tot geweld. Zijn positie als wereldleider zou reden zijn om hem altijd een thuis te bieden.

Strikt gezien blijft Twitter bij dat standpunt: het sociale netwerk is nog steeds niet bereid om wereldleiders zoals Trump te weren als ze de regels overtreden, ongeacht wat voor berichten ze plaatsen. Enkel de overtredende berichten worden onder de loep genomen en ingeperkt, zodat ze een minder groot publiek kunnen bereiken. De aanpak lijkt daarmee vergelijkbaar met hoe Facebook bijvoorbeeld naar nepnieuws kijkt: dit wordt ook niet verwijderd, maar van een label voorzien en lager in nieuwsfeeds geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter gebruikte 'per abuis' telefoonnummers voor reclames

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore